Seljani Indonezije se utrkuju da pobegnu od erupcije dok nebo postaje crno

Seljani Indonezije se utrkuju da pobegnu od erupcije dok nebo postaje crno

Hiljade seljana koji žive u blizini planine Semeru u Indoneziji jurili su u utočište u nedelju uz zavijanje sirena za hitne slučajeve dok je lava jurila prema njihovim domovima pod crnim nebom nakon erupcije vulkana.

Meštani su bežali na motorima ponekad po tri dok se oblak pepela približavao i monsunske kiše zapljusnule područje u istočnoj Javi.

„Bilo je mračno i padala je kiša. Kiša se nije sastojala samo od vode, već i od vulkanskog pepela. Bilo je kao blato“, rekao je novinar AFP-a sa lica mesta.

Indonežanske vlasti podigle su nivo uzbune za vulkan na najviši nivo nakon što je krater izbacio vreli pepeo milju u nebo.

Došlo je samo godinu dana nakon poslednje erupcije vulkana, ubivši najmanje 51 osobu i opustošivši domove.

Spasilački radnici su ponovo žurili da evakuišu seljane u toj oblasti u nedelju dok je ogromna perjanica pepela progutala svu svetlost.

Jedna osoba za hitne slučajeve, Gunavan, snimila je oblake iznad dok je podnevno nebo postalo zlokobno mračno kao u ponoć.

„Smrači se, brate“, rekao je u kameru dok je seizmograf zviždao u pozadini.

Internet je bio isključen i telefonski signali su bili neujednačeni, ali su seljani bili upozoreni na opasnost sirenama i udaranjem u bambusove bubnjeve od strane lokalnih volontera.

Semeru je najviša planina na glavnom indonezijskom ostrvu Java i nalazi se oko 800 kilometara (500 milja) jugoistočno od glavnog grada Džakarte među gomilom kratera u pejzažu nalik na mesec.

Nacija arhipelaga jugoistočne Azije ima skoro 130 aktivnih vulkana.

‘Živeli’

Prošlogodišnja erupcija naterala je meštane da prečešljaju uništene stvari nakon što su njihovi domovi bili prekriveni pepelom.

Ostaje da se vidi kakvu će štetu erupcija naneti ovog puta, jer lava i dalje ide prema kućama, a njihovim vlasnicima je rečeno da ostanu osam kilometara (pet milja) od kratera.

Mnogi seljani, uglavnom žene i deca, sklonili su se u lokalne sale i škole, neki i do 20 kilometara (12 milja) dalje.

Gunavan, koji kao i mnogi Indonežani nosi samo jedno ime, rekao je da su svi za sada bezbedni, čak i ako njihova imovina i domovi možda neće biti do kraja dana.

Dok je pokazivao znak mira na kameri u pozadini mračne izmaglice i monsunskih kiša na svom spasilačkom mestu, pokušao je da uveri ljude.

„Salam tangguh, salam presisi!“ rekao je, što znači „živjeli“, glas mu je bio opušten, ali prigušen iza gas maske.