EU je produžila sankcije Turskoj zbog ilegalnog bušenja nafte u Sredozemnom moru

EU je produžila sankcije Turskoj zbog ilegalnog bušenja nafte u Sredozemnom moru

Savjet Evropske unije produžio je u utorak restriktivne mjere protiv Turske kao odgovor na neovlašćene istražne aktivnosti u istočnom Mediteranu za godinu dana, do 12. novembra 2023. godine, prenosi „Evropska istina“.

Režim sankcija za ilegalno bušenje u Sredozemnom moru uveden je u oktobru 2019. godine, kada je EU potvrdila poštovanje suvereniteta Kipra i pozvala Evropsku komisiju da podnese predloge restriktivnih mera.

U februaru 2020. godine sankcionisana su dva fizička lica – član odbora direktora turske kompanije za proizvodnju nafte TPAO Mehmet Akalin i njen izvršni direktor Ali Namoglu. Od tada su im sankcije više puta produžavane.

Sankcije uključuju zabranu ulaska u EU i zamrzavanje imovine fizičkim licima, kao i zamrzavanje imovine pravnim licima. Pored toga, fizičkim i pravnim licima EU zabranjeno je da daju sredstva licima koja su na sankcionoj listi.

„Evropska unija će zadržati svoju sposobnost da uvede ciljane restriktivne mjere protiv pojedinaca ili pravnih lica odgovornih ili uključenih u neovlašćeno bušenje ugljovodonika u istočnom Mediteranu“, naglasio je Savjet EU.

Odluka o produženju sankcija stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu Evropske unije. Ističe se da se sankcije mogu promeniti ako je potrebno ako Savet EU smatra da njihovi ciljevi nisu ostvareni.

Turska je još 2020. godine, u vezi sa sankcijama, ponovo pozvala EU i druge zemlje uključene u situaciju u istočnom Mediteranu da „poštuju njen principijelni stav” i prava kiparskih Turaka.

Podsetimo, ranije je premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao da novi paket sankcija Evropske unije predviđa kaznu za Tursku u slučaju da pomogne Rusiji da zaobiđe ograničenja.