Nova zemaljska stanica u Južnoj Africi koja će pomoći NASA-i da prati svemirske letove

Nova zemaljska stanica u Južnoj Africi koja će pomoći NASA-i da prati svemirske letove

Nova zemaljska stanica u dubokom svemiru koja se gradi u južnoafričkom polupustinjskom regionu Karoo biće dostupna do 2025. kako bi pomogla u praćenju istorijskih misija NASA-e na Mesec i šire, rekli su u utorak zvaničnici svemirske agencije.

Kroz svoj program Artemis, koji ima za cilj da spusti prvu ženu ili obojenu osobu na Mesec do 2025. godine, Nacionalna uprava SAD za aeronautiku i svemir (NASA) ovog meseca cilja na inauguraciono lansiranje svog raketnog broda sledeće generacije, odloženo za nedjelje zbog tehničkih neuspeha i lošeg vrijemena.

„Sledeće nedelje bi trebalo da očekujemo lansiranje prvog leta Artemisa“, rekao je Badri Junes, zamenik saradnika administratora i menadžer NASA-ine jedinice za svemirsku komunikaciju i navigaciju (SCaN).

„Neće biti do 2025. godine kada ćemo poslati treću Artemidu, a treća Artemida će sleteti astronaute na Mjesec, i… prva osoba koja će sleteti na Mjesec (ovaj put) biće žena boje“, rekao je Iounes za Rojters.

„Ovo će biti jedna od tri stanice koja podržava komunikaciju sa svim našim astronautima na Mesecu i oko njega i pruža održive usluge za čitav naš program Mjesec na Mars“, rekao je Iounes na ceremoniji potpisivanja u malom selu Matjiesfontein, 237. km (147 milja) severno od Kejptauna.

Matjiesfontein, koji je tek treći primarni sajt koji se razvija na globalnom nivou, postaće deo mreže drugih zemaljskih stanica u Sjedinjenim Državama i Australiji. Dizajnirana sa nizom antena, uključujući trospratnu antenu prečnika 20 metara (22 jarde) koju je nabavila NASA, stanica će pomoći da se poboljša pokrivenost i redundantnost za podršku kritičnim misijama na Mjesec, Mars i šire, rekli su zvaničnici.

Južnoafrička nacionalna svemirska agencija (SANSA) će uspostaviti, upravljati i održavati stanicu.

U blizini ključne komunikacione i transportne infrastrukture, udaljena lokacija je izabrana zbog svoje geografske lokacije sa vedrim nebom i niskim radio smetnjama.

Južna Afrika je izdvojila početnih 70 miliona randa (3,93 miliona dolara) za izgradnju infrastrukture i komunikacija potrebnih za pripremu lokacije, što je deo vladinog ulaganja u izgradnju svemirske infrastrukture i istraživačke baze.

„NASA ne bi došla u Južnu Afriku da ne smatraju da imamo kapacitete da radimo posao u partnerstvu sa njima“, rekao je Phil Mjvara, generalni direktor južnoafričkog odeljenja za nauku i inovacije.