Dva smrtna slučaja prijavljena kako snežna oluja sa „efektom jezera“ je paralisala zapadni Njujork

Dva smrtna slučaja prijavljena kako snežna oluja sa „efektom jezera“ je paralisala zapadni Njujork

Rana zimska oluja sa „efektom jezera“ u petak je bacila velike snegove na delove zapadne države Njujork, pri čemu su prijavljena najmanje dva smrtna slučaja, poremećeno je putovanje i očekuje se da će se ledeni prah gomilati sve više tokom vikenda .

Neravnine koje su duvale sa jezera Eri i jezera Ontario bacile su 3 do 5 stopa (1-1,5 metara) ili više snega. Vlasti su saopštile da se čini da su smrtni slučajevi posledica srčanih udara usled prenaprezanja tokom čišćenja snega u teško pogođenom okrugu Eri.

Kako su temperature padale, prva velika snežna oluja u ovoj sezoni u regionu se materijalizovala u četvrtak i pojačala se preko noći na petak, mnogo prije početka zime 21. decembra.

Neravnine na jezeru izazvale su sporadične udare obilnih padavina tokom dana, zatrpavajući neke oblasti u snegu od nekoliko stopa, a očekuje se da će potrajati do nedjelje, navodi Nacionalna meteorološka služba.

Do petka uveče, meteorološka služba je prijavila 5 1/2 stopa (1,7 metara) snega izmerenog u selu Orchard Park okruga Erie, 15 milja (25 km) južno od Bafala i direktno na nizvetar putanje smrznute vlage. u unutrašnjosti jezera Erie.

Akumulacije od 3 do 4 stope i više zabeležene su na nekoliko susednih lokacija do kasnog popodneva, dok se Bafalo, drugi po broju stanovnika grad u državi sa oko 278.000 stanovnika, probudio na skoro 36 cm u petak ujutro.

Izvršni direktor okruga Erie Mark Poloncarz izvestio je o delimičnom urušavanju zgrade od težine palog snega u gradu Hamburgu, ali više detalja nisu odmah dostupni.

Kako je oluja dobijala na zamahu, meteorološka služba je navela više slučajeva u kojima su snežne oluje bile praćene udarima grmljavine i blescima munja, fenomen nazvan „sneg grmljavine“.

Jak vetar i snegom prekriveni grane drveća i dalekovodi prekinuli su električnu energiju hiljadama kupaca, dok je oluja takođe primorala na zatvaranje saobraćaja duž njujorške magistrale i nekoliko drugih velikih autoputeva.

Svi osim pet od skoro 80 ​​letova koji su trebali da polete sa međunarodnog aerodroma Bafalo Nijagara u petak su otkazani, rekao je direktor avijacije tog objekta Li Vajc.

Čak i tako, mnogi stanovnici Zapadnog Njujorka, navikli na napade jakog zimskog vremena, delovali su bezbrižno.

Korisnik Tvitera pod imenom @BuffaloSnovKing objavio je snimak sebe kako stoji napolju u četvrtak kasno uveče dok je sneg prekrio njegovo dvorište. „Kako da ne uživate u ovom vremenu?! tvitovao je.

Od ranog petka, zabrane drumskog saobraćaja koje su vozače držale sa ulica preko noći ostale su na snazi za veći deo centralnog dela okruga Eri. Obavezna ograničenja su ukinuta, barem privremeno, umesto saveta za putovanja u severnim i južnim delovima okruga, uključujući Bafalo.

Sa snegom koji je padao brzinom od 1 do 3 inča na sat, ekipe ralica su se borile da održe puteve čistim, a napor uklanjanja snega pokazao se prevelikim za neke.

„Nažalost, moramo prijaviti prolazak dva stanovnika okruga Erie koji su povezani sa srčanim događajima povezanim sa naporom tokom bacanja lopate/duvavanja snega“, napisao je Poloncarz na Tviteru.

Snežne padavine takvih razmera nisu neuobičajene za zapadni Njujork u novembru, kada se relativno tople vode Velikih jezera mogu mešati sa hladnim vazduhom u gornjim slojevima atmosfere koji se spušta sa Arktika, navodi meteorološka služba.

Ilustrujući visoko lokalizovanu prirodu snega sa efektom jezera, nivoi akumulacije su uveliko varirali širom regiona. Ipak, 11 okruga ostalo je pod proglašenjem vanrednog stanja koje je u četvrtak izdala guvernerka Njujorka Keti Hočul.

Okrug Eri je zatvorio svoje kancelarije u petak, iako je neophodno osoblje da se javi na posao. Okrug javnih škola Bafalo, drugi po veličini u državi koji opslužuje 32.000 učenika, otkazao je sve časove i zatvorio kancelarije u petak.

Izgledi da će do kraja vikenda imati bar 4-1/2 stope praha na zemlji navelo je Nacionalnu fudbalsku ligu da premesti nedeljnu domaću utakmicu Bafalo Bilsa protiv Klivlend Braunsa u Detroit.

Oluja se razvila jer su temperature za region i veći deo ostatka severnih Sjedinjenih Država pale za 10 do 20 stepeni Farenhajta (5-10 stepeni Celzijusa) ispod proseka za ovo doba godine, rekao je Rič Oto, meteorolog Centra za predviđanje oluja. u College Parku, Merilend.