Francuska upozorava na nestanak struje

Francuska upozorava na nestanak struje

Francuska se suočava sa većim rizikom da ostane bez struje u januaru jer će raspoloživost nuklearnih elektrana u zemlji verovatno biti niža nego što se ranije predviđalo, upozorio je u petak nacionalni mrežni operater RTE.

RTE, koji je objavljivao ažurirane informacije o situaciji na mesečnom nivou, takođe je primetio da smanjenje potražnje za strujom čini nestašicu sledećeg mjeseca manje vjerovatnom nego što se ranije očekivalo.

„Situacija se čini manje rizičnom u decembru i od kraja februara, ali mesec januar sada koncentriše više rizika nego u prethodnoj analizi“, navodi RTE.

Mrežni operater Electricite de France (EDF) ranije je upozorio da bi popravke i održavanje skoro polovine nuklearnih elektrana u zemlji mogle pretvoriti Francusku, koja je tradicionalno bila izvoznik električne energije, u uvoznika ove godine.

Francuska proizvodi oko 70% svoje električne energije iz 56 nuklearnih reaktora. Međutim, u petak ujutro ih je bilo na mreži samo 31. EDF planira da ponovo pokrene 15 blokova do kraja godine, sa još deset u prva dva meseca 2023. Neki drugi reaktori će takođe morati da budu zaustavljeni radi planiranog održavanja.

Francuska vlada pozvala je preduzeća i domaćinstva da štede energiju kako bi izbegli nestanke struje. U slučaju mogućeg nestašice struje, RTE će tri dana unapred pokrenuti crveno upozorenje „Ekovat“ zahtevajući smanjenu potrošnju.

Rizik od pribegavanja Ecovatt sistemu „izgleda visok“ u januaru, kaže RTE. To će u velikoj mjeri zavisiti od klimatskih uslova, kao što je potencijalno zahlađenje, ili čak umereno, upozorava operater mreže.