Danska, Norveška i Njemačka finansiraće proizvodnju slovačkih topova Zuzana 2 za Ukrajinu

Danska, Norveška i Njemačka finansiraće proizvodnju slovačkih topova Zuzana 2 za Ukrajinu

Danska je sa Slovačkom, Norveškom i Nemačkom potpisala pismo o namerama da su te zemlje zajednički odlučile da finansijski doprinesu slovačkoj proizvodnji i prebačenju samohodnih artiljerijskih jedinica Zuzana 2 Ukrajini, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Danske.

Ukupno su zemlje pristale da doniraju oko 685 miliona kruna (oko 92 miliona evra). Od toga, Danska doprinosi oko 230 miliona kruna (30,9 miliona evra).

„Ovom donacijom Danska još jednom pomaže da se Ukrajini obezbedi važna oprema. Rat u Ukrajini će, nažalost, biti dugotrajan. Zbog toga je veoma važno da i mi dugoročno podržavamo borbu Ukrajinaca za slobodu“, rekao je ministar odbrane Morten Bjodskov.

Osim toga, danska vlada je u petak dobila podršku parlamenta za dodatni paket donacija Ukrajini u iznosu od 1,1 milijardu danskih kruna (148 miliona evra). Ova sredstva će pomoći da se obezbjedi snabdevanje Ukrajine opremom i naoružanjem.

„Mnoge zemlje su već dale velike sume, a ukupna donacija Danske za oružje i vojne potrebe sada iznosi skoro 3,8 milijardi DKK. Ali potrebno je više dugoročnih i trajnih doprinosa. Zato je važno da danas možemo da predstavimo naš zajednički sporazum finansiraju veliki broj samohodnih topova „Zuzana-2“, – rekao je Bjodskov.

U avgustu je objavljeno da je Slovačka ukrajinskim oružanim snagama predala 4 samohodne puške Zuzana i one su već u upotrebi na frontu.

Ukrajina i Slovačka su 2. juna potpisale ugovor o nabavci osam samohodnih haubica Zuzana 2.

Zuzana 2 je samohodna artiljerija 8k8 zasnovana na prethodnoj verziji Zuzana, kalibra 155 mm, ali sa kraćom cevi.