Zabeleženi incidenti na glasačkim mestima u više gradova Republike Srpske

Zabeleženi incidenti na glasačkim mestima u više gradova Republike Srpske

Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) „Izbori 2022“, saopštio je danas da su zabeleženi incidenti na pojedinim glasačkim mestima u Novom Gradu, Zvorniku, Doboju, Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

Iz MUP RS je, izmedju ostalog, navedeno da je jedan posmatrač u mesto Kozluk kod Zvornika prijavio predsednika biračkog odbora, koji mu nije dozvolio da prisustvuje prebrojavanju biračkog materijala i da je fizički nasrnuo na njega.

Policiji u Zvorniku je prijavljeno da posmatrači jedne političke partije ispred zgrade Gradske prave Zvornik pobacali akreditacije posmatrača, a nadležni tužilac treba da utvrdi o čemu se radi.

Iz MUP RS su potvrdili da je na biračkom mestu Hozići, kod Novog Grada, po nalogu tužilaštva iz Prijedora uhapšeno pet osoba zbog pokušaja da na to glasačko mesto ubace dve kutije sa popunjenim glasačkim listićima.

Na jednom biračkom mjestu u Istočnom Sarajjevu, naveli su iz MUP RS, prijavljeno je da je jedna osoba pokušala naočarama da snimi glasački listić, a da je druga osoba to i učinila, zbog čega su prijavljeni nadležnom tužilaštvu.

Incidenata je bilo i na području Bijeljine, gde je na jednom biračkom mjestu došlo do svadje svadje izmedju posmatrača u vezi sa načinom glasanja starijih osoba.

Još se navodi da je jedna politička stranka prijavila pokušaj kupovine glasova na području Bijeljine.

Na jednom glasačkom mestu u Doboju evidentirana je prepirka izmedju članova biračkog odbora, na koje je potom stigla još jedna osoba koja je narušava javni red i mir, saopšteno je iz MUP RS.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opšti izbori, na kojima gradjani birati nove članove Predsjedništva BiH, predsjednika Republike Srpske, poslanike za parlament BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, parlament Federacije BiH (FBiH) i za skupštine deset kantona u Federaciji BiH.