Švajcarska policija nasilno rasterala antiiranski protest u ambasadi

Švajcarska policija nasilno rasterala antiiranski protest u ambasadi

Švajcarska policija upotrebila je gumene metke da rastera demonstrante ispred iranske ambasade u Bernu nakon što su se dvojica muškaraca popela preko ograde ambasade i oborila iransku zastavu sa stuba za zastavu u dvorištu.

Policija je kasno u subotu saopštila da niko nije povređen i da je „velika gomila“ demonstranata raspršena nakon upotrebe gumenih metaka. Dvojica demonstranata koji su ušli u teritoriju ambasade privedena su, saopštila je policija u glavnom gradu Švajcarske.

Policija je saopštila da je upotrebila gumene metke nakon što je nekoliko drugih demonstranata na neovlašćenim demonstracijama pokušalo da prati dvojicu muškaraca koji su prvi ušli u dvorište ambasade i takođe pokušali da uđu u prostorije.

Nije odmah bilo jasno da li je privedeno još demonstranata.

Hiljade Iranaca izašlo je na ulice u poslednje dvije nedelje u znak protesta zbog smrti Mahse Amini, 22-godišnje žene koju je pritvorila policija za moral u glavnom gradu Teheranu, jer je navodno nosila obaveznu islamsku maramu „previše labavo“.

Izvan Irana, hiljade demonstranata su takođe organizovale demonstracije u evropskim zemljama i drugde zbog smrti Aminija. Takođe su izrazili ljutnju zbog tretmana žena i šire represije u Islamskoj Republici.