Britanski obaveštajci su objasnili Putinovo brzo prepoznavanje problema sa mobilizacijom

Britanski obaveštajci su objasnili Putinovo brzo prepoznavanje problema sa mobilizacijom

Britanski obaveštajci su objasnili šta znači brzo priznanje ruskog predsjednika Vladimira Putina problema mobilizacije koju je on najavio.

Ovo se navodi u pregledu koji je u ponedeljak objavilo britansko Ministarstvo odbrane, piše „Evropska istina“.

Putin se 29. septembra obratio svom Savetu bezbednosti u vezi sa mobilizacijom, koju je najavio 21. septembra, i rekao da se „u toku ove mobilizacione kampanje nameće mnoga pitanja i da svoje greške moramo brzo ispraviti i ne ponavljati ih“.

„Putinovo izuzetno brzo prepoznavanje problema ukazuje na disfunkciju mobilizacije tokom prve nedjelje. Lokalni zvaničnici verovatno nisu svesni tačnih razmera i pravnog opravdanja kampanje“, objašnjava britanski obaveštajac.

Ruski vojni komesari su gotovo sigurno regrutovali osoblje koje ne potpada pod definiciju koju su objavili Putin i njegovo Ministarstvo odbrane, kaže se u rezimeu.

Dok mobilisani rezervisti nastavljaju da se okupljaju u šatorskim kampovima, ruski zvaničnici će verovatno imati problema da obezbede obuku i pronađu oficire koji će voditi nove jedinice.

Ranije su britanski obaveštajci predvideli još goru medicinsku negu ruskoj vojsci uz masovnu mobilizaciju.

A u pregledu za 29. septembar pisalo je da je za nedelju dana od objave mobilizacije u Rusiji možda više ljudi pobeglo iz zemlje nego što je bilo u grupi ruskih trupa na početku velikog napada na Ukrajinu.