Uragan Orlene bukti prema meksičkoj obali Pacifika

Uragan Orlene bukti prema meksičkoj obali Pacifika

Uragan Orlen protutnjao je u ponedeljak prema pacifičkoj obali Meksika između turističkih gradova Mazatlan ​​i San Blas, a tamošnje vlasti obustavile su nastavu i postavile skloništa.

Nakon što je u subotu prerastao u uragan, Orlene je brzo dodao snagu, dostigavši vrhunac kao uragan kategorije 4 sa maksimalnim trajnim vetrovima od 215 km/h u nedelju rano, prema američkom Nacionalnom centru za uragane. Ali vetrovi su se vratili na 105 mph (165 km/h) do kasne nedelje uveče.

Oluja se pomerila iznad ili blizu Islas Marijasa, bivše zatvorske kolonije koja se razvija kao turistička atrakcija. Ostrvo je retko naseljeno državnim službenicima, a zgrade su napravljene od cigle ili betona.

Predviđeno je da će Orlene do kasno u ponedeljak pogoditi meksičku obalu Pacifika duž retko naseljenog dela kopna južno od Mazatlana sa lagunama.

U nedelju kasno uveče, Orlene je bio usredsređen oko 85 milja (140 kilometara) severozapadno od Kabo Korijentesa – tačke kopna koja strši u Pacifik južno od Puerto Valjarte – i krenuo je ka severu brzinom od 8 mph (13 km/h) rano u nedelju.

Upozorenje na uragan je na snazi od San Blasa do Mazatlana.

Vlada države Halisko, gde se nalazi Puerto Valjarta, prekinula je u ponedeljak nastavu u gradovima duž obale.

Državna kancelarija za civilnu odbranu objavila je snimak velikih talasa koji se obrušavaju na dok u Kabo Korijentesu.

U Sinaloi, gde se nalazi Mazatlan, otvorena su neka skloništa za hitne slučajeve.

Centar je saopštio da će oluja verovatno početi da slabi kako se bude približavala kopnu. Ali i dalje je bilo projektovano da pogodi kao uragan.

To bi moglo doneti padavine do 10 inča (25 centimetara) na nekim mestima koje izazivaju poplave, kao i obalne poplave i opasno surfanje.

Luke Manzaniljo i Puerto Valjarta zatvorene su za brodove, a meksička mornarica je objavila da su luke, uključujući Mazatlan, San Blas i Nuevo Valjarta, zatvorene za mala plovila.

Meksička nacionalna komisija za vode saopštila je da bi Orlen mogao da izazove „klizišta, porast nivoa reka i potoka i poplave u nižim područjima“.

Centar za uragane saopštio je da se uraganski vetrovi protežu oko 15 milja (30 kilometara) od centra, a tropski olujni vetrovi do 70 milja (110 kilometara).