Poslije Jelene Trivić i Dodik proglasio pobkedu

Poslije Jelene Trivić i Dodik proglasio pobkedu

Nakon što je kandidatkinja opozicije za predsednika Republike Srpske Jelena Trivić (PDP) u ponedeljak, desetak minuta iza ponoći proglasila pobedu, dva časa kasnije je to učinio i Milorad Dodik, kandidat vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

„Željka Cvijanović je srpski član Predsedništva BiH, a ja sam predsednik Republike Srpske“, rekao je Dodik, piše Beta.

Prije toga, prvi put u izbornoj noći obratio se medijima nešto posle 1.00 sat, navodeći da on vodi, ali da neće proglasiti pobedu dok se ne prebroje svi glasovi.

Kasnije je izjavio da je do sada osvojio 274.508 glasova, a da je njegova protivkandidatkinja osvojila 245.570 glasova, ali nije izneo procent prebrojanih glasačkih listića.

Pre nego što je Jelena Trivić proglasila pobedu, lider PDP-a Branislav Borenović saopštio je da je na osnovu 72,3 posto prebrojanih glasova Jelena Trivić osvojila 263.560 glasova ili 51,2 odsto, a njen protivkandidat Milorad Dodik iz SNSD-a 225.265 glasova ili 48,7 odsto.

Posle proglašenja pobede Jelene Trivić, simpatizeri opozicije okupili su se na Trgu Krajine u Banjaluci, slaveći njenu pobedu, a potom su se premestili ispred izbornog štaba.

Centralna izborna komisija BiH bi danas trebalo da objavi preliminarne rezultate glasanja za predsjednika RS.