Zemljotres srednje jačine pogodio zapadnu Tursku izazvavši paniku

Zemljotres srednje jačine pogodio zapadnu Tursku izazvavši paniku

Umjereno jak zemljotres pogodio je u petak zapadnu tursku provinciju Izmir, izazvavši paniku među stanovnicima i srušivši minaret jedne džamije, saopštili su zvaničnici. Dvije osobe su povrijeđene dok su u panici pokušavale da pobjegnu iz svog doma.

Predsjedništvo za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama, AFAD, saopštilo je da je zemljotres jačine 4,9 stepeni Rihterove skale bio sa žarištem u okrugu Buca u Izmiru i dogodio se u 3:29 ujutro. Potres je praćen nekoliko naknadnih potresa i osetio se u okolnim oblastima.

Najmanje dvije osobe su povređene nakon što su skočile sa visine dok su u panici pokušavale da napuste svoje domove, objavio je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu na Tviteru.

Gradonačelnik Izmira Tunc Sojer rekao je da nema izvještaja o većoj šteti osim srušenog minareta.

„Osim panike, straha, uzbune kod naših stanovnika, nismo dobili nikakve negativne izvještaje“, rekao je Sojer za televiziju HaberTurk.

Potres se dogodio nekoliko dana nakon što je Izmir obeležio sećanje na žrtve zemljotresa jačine 6,6 stepeni Rihterove skale koji je 30. oktobra 2020. odneo živote 117 ljudi.

Turska se nalazi na vrhu glavnih linija raseda i često je potresaju zemljotresi.

Oko 18.000 poginulo je u snažnim zemljotresima koji su pogodili severozapad Turske 1999. godine.