Uskoro će biti objavljen najnoviji američki odbrambeno-obavještajni izvještaj o NLO-ima

Uskoro će biti objavljen najnoviji američki odbrambeno-obavještajni izvještaj o NLO-ima

Očekuje se da će verzija najnovijeg odbrambeno-obaveštajnog izveštaja SAD o NLO-ima sa koje je skinuta oznaka tajnosti – koji je u zvaničnom vladinom govoru preimenovan u „neidentifikovani vazdušni fenomeni” – biće objavljena u narednim danima.

Ali entuzijasti NLO-a koji se nadaju da će vlada proceniti bilo koje od stotina viđenja američke vojske pod lupom pošto posete vanzemaljskih letelica verovatno će biti razočarani.

Najnoviji incidenti koji se razmatraju pripisuju se mešavini stranog nadzora, uključujući relativno obične letove bespilotnih letelica, i nereda u vazduhu kao što su meteorološki baloni, izvestio je prošle nedelje The Nev Iork Times, citirajući američke zvaničnike upoznati sa poverljivom analizom koja treba da bude predata Kongresu u ponedeljak.

Mnogi od starijeg skupa neobjašnjivih vazdušnih fenomena, ili UAP-a, i dalje su zvanično kategorisani kao neobjašnjivi, sa premalo analiza podataka da bi se izvukli zaključci, navodi Tajms.

„Ne postoji jedno objašnjenje koje se odnosi na većinu izveštaja UAP-a“, rekla je portparolka američkog ministarstva odbrane Sju Gof u izjavi ove nedelje. „Prikupljamo onoliko podataka koliko možemo, pratimo podatke kuda oni vode, i delićemo naše nalaze kad god je to moguće.

Ona je rekla da američka vlada mora da vodi računa da izbegne otkrivanje stranim protivnicima „osetljivih informacija“ o tome šta američke obaveštajne službe znaju o njihovim nadzornim operacijama i kako su te informacije poznate.

Ostaje da se vidi šta izveštaj UAP-a kaže, ako ništa drugo, o tome da li bi neki od fenomena mogao biti vanzemaljskog porekla ili čak neka vrsta visoko napredne, hipersonične špijunske letelice kojom upravljaju strani protivnici.

Portparol Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), agencije odgovorne za podnošenje procena UAP-a Kapitol Hilu, odbio je da komentariše sadržaj izvještaja.

Obaveštajna kancelarija obavlja svoju analizu u saradnji sa novostvorenim biroom Pentagona poznatim kao AARO, skraćeno od kriptografskog naziva Kancelarija za rešavanje anomalija svih domena.

Prvi takav odbrambeno-obaveštajni UAP izveštaj podnetom Kongresu u junu 2021. sagledao je 144 viđenja američkih vojnih avijatičara iz 2004. godine, od kojih je većina dokumentovana sa više instrumenata.

Ta studija je pripisala jedan incident velikom balonu koji se ispuhao, ali je otkrilo da je ostatak izvan mogućnosti vlade da objasni bez dalje analize.

Viši zvaničnici odbrambenih obaveštajnih službi svedočili su Kongresu u maju ove godine da je broj UAP-a koje je zvanično katalogizirala novoformirana radna grupa Pentagona porastao na 400.

Tada su rekli da analitičarima nedostaje bilo kakav dokaz koji bi ukazivao na to da je bilo šta od viđenja vanzemaljskih svemirskih letelica, ali je većina izveštaja UAP-a ostala nerazjašnjena.

Među njima su bili i video snimci koje je objavio Pentagon sa zagonetnim vazdušnim objektima koje su posmatrali piloti mornarice, a pokazuju brzinu i manevrisanje koji prevazilaze poznatu vazduhoplovnu tehnologiju i nemaju vidljivo sredstvo za pogon ili kontrolu leta.

„U mnogim slučajevima, posmatrani fenomeni su klasifikovani kao ‘neidentifikovani’ jednostavno zato što senzori nisu bili u stanju da prikupe dovoljno informacija da daju pozitivnu atribuciju“, rekao je Gof. „Radimo na ublažavanju ovih nedostataka za budućnost i da osiguramo da imamo dovoljno podataka za našu analizu.

Predstojeće objavljivanje najnovije procene Pentagona dolazi nakon što je prvi panel ove vrste koji je organizovala NASA 24. oktobra otvorio odvojenu, paralelnu studiju neklasifikovanih podataka o viđenjima NLO-a iz civilnog vladinog i komercijalnog sektora.