FIFA apeluje na nacije Svijetskog prvenstva da se „fokusiraju na fudbal“ u Kataru

FIFA apeluje na nacije Svijetskog prvenstva da se „fokusiraju na fudbal“ u Kataru

FIFA je poslala pismo timovima Svijetskog prvenstva u kojima ih poziva da se fokusiraju na fudbal u Kataru i ne dozvole da se sport uvlači u ideološke ili političke „bitke“, javili su britanski mediji u četvrtak.

Pismo predsjednika FIFA Đanija Infantina i generalnog sekretara upravnog tijela Fatme Samoure uslijedilo je nakon brojnih protesta timova Svijetskog prvenstva u vezi sa pitanjima koja se kreću od prava LGBTQ do zabrinutosti zbog tretmana radnika migranata.

„Molim vas, hajde da se sada fokusiramo na fudbal!“ Skaj njuz je citirao Infantina i Samouru u pismu upućenom 32 zemlje koje učestvuju na Svijetskom prvenstvu.

„Znamo da fudbal ne živi u vakuumu i podjednako smo svjesni da širom svijeta ima mnogo izazova i poteškoća političke prirode.

Ali nemojte dozvoliti da se fudbal uvlači u svaku ideološku ili političku bitku koja postoji.

FIFA nije bila u mogućnosti da odmah da komentar kada je kontaktirala Rojters.

Svetsko prvenstvo, prvo održano na Bliskom istoku, počinje 20. novembra.

Fudbalski tim Australije prošle nedjelje se izjasnio protiv rekorda Katara o ljudskim pravima i istopolnim odnosima.

Fudbaleri Danske otputovaće na Svijetsko prvenstvo bez svojih porodica u znak protesta protiv stanja ljudskih prava u zemlji, rekao je danski FA (DBU) lokalnim medijima prošlog mjeseca.

Fudbalska australska fudbalska federacija u petak nije mogla da da odmah komentar Rojtersu na pismo FIFA. Rojters je takođe kontaktirao DBU za komentar.

Organizatori Svijetskog prvenstva su rekli da su svi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili porijeklo, dobrodošli, a istovremeno upozoravaju na javno iskazivanje naklonosti.

Katar je priznao da postoje „praznine“ u njegovom sistemu rada, ali je Svijetsko prvenstvo omogućilo zemlji da ostvari napredak u pogledu prava radnika.

„U FIFA se trudimo da poštujemo sva mišljenja i uvjerenja, ne dajući moralne lekcije ostatku svijeta“, naveo je Infantino u pismu, prenosi Skaj.

„Jedna od velikih snaga svijeta je zaista njegova raznolikost, a ako inkluzija išta znači, to znači poštovanje te različitosti. Nijedan narod, kultura ili nacija nije ‘bolji’ od bilo kog drugog.

„Ovaj princip je kamen temeljac međusobnog poštovanja i nediskriminacije. I ovo je takođe jedna od osnovnih vrednosti fudbala. Zato, molim vas, hajde da svi to zapamtimo i pustimo fudbal da bude u centru pažnje.“