Broj mobilnog telefona britanske premijerke na rasprodaji za 7 dolara

Broj mobilnog telefona britanske premijerke na rasprodaji za 7 dolara

Lični brojevi mobilnih telefona premijerke Liz Trus i 25 ministara britanske vlade mogu se lako dobiti na američkoj veb lokaciji koja nudi pretplatu na svoju bazu podataka koja se može pretraživati za samo 6,49 funti (7,25 dolara) nedjeljno, otkrio je Mail on Sundai.

Sajt, čije ime je list odlučio da ne otkrije, tvrdi da sadrži više od 14 milijardi fajlova sa ukradenim podacima. Neki od sajber napada datiraju više od jedne decenije, navodi agencija. Pored brojeva telefona skoro čitave britanske vlade, veb lokacija navodno nudi njihove adrese e-pošte, lozinke i druge lične podatke.

Prije objavljivanja članka, Mail on Sundai je obavestio vladu o kršenju bezbednosti. U subotu su ministri razgovarali o pretnji sa savjetnicima za nacionalnu bezbjednost, navodi list.

„Vlada je svjesna da postoje veb-sajtovi koji objedinjuju detalje iz istorijskih kršenja podataka, stoga je veliki deo podataka na ovim veb-sajtovima stari i netačni“, rekao je portparol kabineta, a citirao izdanje.

Mail on Sundai, međutim, tvrdi da je proverio informacije na sajtu i da može da potvrdi da su brojevi telefona ministara, uključujući i onaj premijera, ažurni.

Lični podaci opozicije aktuelne vlade takođe su ugroženi, piše list, jer se na sajtu nalazi telefonski broj lidera laburista Keira Starmera, kao i sedam predsedničkih laburista.

Sajt je registrovan na adresi u nepovoljnom delu Las Vegasa. Novinar Mail on Sundai ga je posetio u petak – samo da bi otkrio „otrcanu” kancelariju, koja se koristi kao adresa usluge za „stotine kompanija”. Recepcionar nije bio u mogućnosti da novinaru pruži bilo kakvu informaciju o ljudima koji stoje iza baze podataka.

Hakeri su navodno više puta bili na meti ličnih podataka članova britanske vlade. Tek prošlog aprila, prema The Telegraphu, Forin ofis je pokrenuo hitnu istragu o tome kako su privatni podaci državnih službenika završili na ruskim društvenim mrežama.

Prošle godine, Vladina bezbednosna grupa kritikovala je ministre što su postali lake mete za sajber napade i savetovala im da prestanu da koriste VhatsApp i lične mejlove u poslovne svrhe.