Arhitekta Vlado Milunić preminuo u 81. godini

Arhitekta Vlado Milunić preminuo u 81. godini

Vlado Milunić, češki arhitekta hrvatskog porijekla koji je zajedno sa svojim kolegom Frenkom Gerijem projektovao kultnu prašku zgradu Plesne kuće, preminuo je u 81.

Češki javni radio je u nedelju objavio njegovu smrt i rekao da je to potvrdila njegova porodica. Nisu dati nikakvi detalji. Borio se sa neutvrđenom teškom bolešću.

Plesna kuća je neobična zgrada koja podseća na par plesača; To je redak primer vrhunske savremene arhitekture u Pragu, koji inače obiluje živopisnim istorijskim građevinama, crkvama i spomenicima.

Zbog svog oblika, zgrada je poznata i kao Ginger and Fred po čuvenim plesačima Fredu Asteru i Ginger Rogers. Formiraju ga dve centralne kule; ona poznata kao Ginger je napravljena od stakla i čelika, dok Fred ima betonsko telo i metalnu glavu.

Nalazi se na obali reke Vltave pored zgrade u kojoj je živeo pokojni predsjednik Vaclav Havel. Izgrađena je na parceli na kojoj se ranije nalazila neorenesansna zgrada iz 19. veka koja je uništena u vazdušnom bombardovanju Drugog svijetskog rata.

Kažu da je Havel bio prvi koji je sa Milunićem razgovarao o izradi arhitektonske studije za eventualni umetnički centar na parceli. Godine 1992. kupila ga je holandska kompanija Nationale Nederlanden, koja je želela da izgradi poslovnu zgradu, a Milunić je prišao Geriju da učestvuje. On se složio.

Njihov projekat sa devet spratova završen je 1996. i proglašen je za „Najbolji dizajn 1996.“ od strane časopisa Time.

Neobična arhitektura je u početku izazvala kontroverzu, a kritičari su rekli da se ne uklapa u njeno istorijsko okruženje. Ali takvi argumenti su postepeno nestali i zgrada je postala nezaobilazno mesto za turiste pored istorijskih znamenitosti Praga kao što su Karlov most i Praški zamak.

Rođen 3. marta 1941. godine u Zagrebu, Milunić je od svoje 16. godine sa porodicom živeo u Pragu. Studirao je arhitekturu na Češkom tehničkom univerzitetu gde je kasnije postao i predavač. Krajem 1960-ih, proveo je tri godine u Parizu na stažiranju.

Među svojim drugim projektima, arhitekta je poznat po stambenom kompleksu i nekoliko domova za penzionere u češkoj prestonici, kao i po dnevnom centru za djecu sa invaliditetom u gradu Česke Budejovice.