Henri Silva, poznat po mnogim ulogama žestokih momaka, umire u 95

Henri Silva, poznat po mnogim ulogama žestokih momaka, umire u 95

Henri Silva, plodan karakterni glumac najpoznatiji po ulozi negativaca i čvrstih momaka u filmovima „Mandžurski kandidat“, „Ocean’s Eleven“ i drugim filmovima, preminuo je u 95. godini.

Silvin sin Skot Silva rekao je za Varieti da je umro prirodnom smrću u sredu u seoskoj kući i bolnici za filmove i televiziju u Vudland Hilsu u Kaliforniji.

Silva je bio rodom iz Njujorka koji je napustio školu kao tinejdžer, 1940-ih, a sledeće decenije je primljen u Actors Studio, gde su kolege studenti bili Šeli Vinters i Ben Gazara. Imao je dugu i zauzetu karijeru na filmu i televiziji, sa stotinama kredita pre nego što se povukao iz glume 2001.

Imao je probojnu ulogu na sceni i ekranu 1950-ih kao diler droge u „Šeširu pune kiše“ i sporedne uloge u dva najpoznatija filma Frenka Sinatre, oba iz ranih 1960-ih: „Ocean’s Eleven“, pljačka u Las Vegasu. film koji je bio izlog za Sinatru, Deana Martina i druge članove „Rat Pack“; i „Mandžurijski kandidat“, hladnoratovski triler o ispiranju mozga i ubistvu predsednika u kojem su glumili Sinatra, Lorens Harvi i Dženet Li. (U svom poslednjem pojavljivanju u filmu, Silva je glumio u rimejku „Ocean’s Eleven” iz 2000. u kojem su glumili Džordž Kluni i Bred Pit).

„Naša srca su slomljena zbog gubitka našeg dragog prijatelja Henrija Silve, jednog od najlepših, najljubaznijih i najtalentovanijih ljudi koje sam imala zadovoljstvo da nazovem svojim prijateljem“, tvitovala je ćerka Dina Martina, Deana Martin. „On je bio poslednja preživela zvezda originalnog filma Oceans 11.“

Silva je takođe viđen u televizijskim serijama kao što su „Vagon voz“ i „F.B.I.“, i u filmovima kao što su „Dick Traci“ Vorena Bitija, „Pepeljuga“ Džerija Luisa i „Pas duh: Put samuraja“ u koju je igrao mafijaša u izdanju iz 1999. u režiji jednog od njegovih obožavatelja, Džima Džarmuša.