Amazon suspenduje najmanje 50 radnika nakon protesta protiv požara

Amazon suspenduje najmanje 50 radnika nakon protesta protiv požara

Amazon je suspendovao najmanje 50 zaposlenih u skladištu koji su odbili da rade u smenama nakon požara u kompaktoru smeća u jednom od njegovih objekata u Njujorku, saopštili su sindikalni organizatori.

Kompanija je suspendovala radnike, uz plaćanje, u utorak, dan nakon što je požar poremetio rad u skladištu na Stejten Ajlendu koje je glasalo za sindikalno udruživanje ranije ove godine.

Derik Palmer, potpredsjednik Amazonske radničke unije, rekao je da su radnici koji rade u dnevnim smenama poslani kući uz platu zbog požara, koji je počeo u ponedeljak kasno popodne. Ali zaposlenima u noćnoj smeni, koji su upravo dolazili na svoju smenu, rečeno je da ostanu u zoni za odmor dok menadžment ne shvati situaciju, rekao je on.

Desetine radnika počelo je da izražava zabrinutost za bezbednost. Neki su se zabrinuli da bi vazduh u objektu bio nebezbedan za disanje zbog dima iz vatre. Na kraju je oko 100 radnika održalo sedeći protest u glavnoj kancelariji objekta, zahtevajući da budu poslati kući sa platom.

„Govorili su ‘ne osećamo se bezbjedno, ne osećamo se bezbjedno da radimo'“, rekao je Palmer.

Portparol Amazona Pol Flaningan rekao je u pripremljenoj izjavi da je kompanija zamolila sve zaposlene u noćnim smjenama da se jave u svoje smjene u ponedeljak nakon što je vatrogasna služba Njujorka sertifikovala zgradu kao bezbjednu.

„Dok se velika većina zaposlenih javila na svoje radne stanice, mala grupa je odbila da se vrati na posao i ostala je u zgradi bez dozvole“, rekao je Flaningan. Neki radnici su takođe izašli, dok su drugi nastavili sa protestom, navode organizatori.

Suspendovani radnici su obavešteni mejlom i telefonom da će njihove bezbednosne značke biti neaktivne tokom trajanja istrage, rekao je Palmer. Suspenzije su na snazi na neodređeno vreme dok kompanija istražuje. Broj suspendovanih radnika mogao bi da poraste. Seth Goldstein, advokat sindikata, rekao je da radnici nameravaju da podnesu optužbe za nepoštenu radnu praksu protiv Amazona Nacionalnom odboru za radne odnose.

Amazon je uložio preko dvadesetak prigovora agenciji tražeći da odbaci pobedu sindikata u aprilu. U međuvremenu, radnici skladišta u odvojenom objektu u blizini Albanija u Njujorku glasaće na svojim sindikalnim izborima sledeće nedjelje.