Rusko lansiranje u svemir iz SAD, prvi put u 20 godina

Rusko lansiranje u svemir iz SAD, prvi put u 20 godina

Njihov let SpaceKs-a je odložio uragan Ian, koji je prošle nedjelje zahvatio državu.

„Nadam se da ćemo ovim lansiranjem malo ulepšati nebo iznad Floride za sve“, rekao je Koiči Vakata iz Japanske svemirske agencije, koji obavlja svoj peti svemirski let.

Pridružuju mu se na petomesečnoj misiji tri nova u svemiru: pukovnik marinaca Nikol Man, prva Indijanka koja je krenula u orbitu; Kapetan mornarice Džoš Kasada i usamljena žena kosmonaut Rusije, Ana Kikina.

Oni bi trebalo da stignu na svemirsku stanicu u četvrtak, 29 sati nakon odlaska iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi, i neće se vratiti na Zemlju do marta. Oni zamenjuju američko-italijansku posadu koja je stigla u aprilu.

Kikina je razmjena Ruske svemirske agencije za NASA-inog Franka Rubija, koji je pre dve nedelje lansirao svemirsku stanicu iz Kazahstana na raketi Sojuz. Doleteo je sa dva kosmonauta.

Svemirske agencije su se tokom leta složile da zamene mesta na svojim letovima kako bi obezbedile kontinuirano prisustvo SAD i Rusije na 420 kilometara visokoj ispostavi. Barter je odobren čak i kada su se globalna neprijateljstva rasla zbog ruske invazije na Ukrajinu krajem februara. Sledeća razmena posade je na proleće.

Neposredno pre poletanja, NASA administrator Bil Nelson rekao je da je ključni razlog za zamenu sedišta bezbednost – u slučaju da hitan slučaj primora posadu jedne kapsule kući, na brodu bi i dalje bili Amerikanac i Rus.

U međuvremenu, Rusija ostaje posvećena svemirskoj stanici najmanje do 2024. godine, uverio je ove nedelje ruski zvaničnik za svemir Sergej Krikalev novinarima. Rusija želi da izgradi sopstvenu stanicu u orbiti kasnije ove decenije, „ali znamo da se to neće dogoditi vrlo brzo i zato ćemo verovatno nastaviti da letimo“ sa NASA-om do tada, rekao je on.

Počevši od Krikaljeva 1994. godine, NASA je počela da leti kosmonautima na svojim spejs šatlovima, prvo do ruske svemirske stanice Mir, a zatim i do nove svemirske stanice. Katastrofa pri ponovnom ulasku u Kolumbiju 2003. godine stavila je tačku na to. Ali američki astronauti su nastavili da se voze na ruskim raketama za desetine miliona dolara po sedištu.

Kakina je tek peta Ruskinja koja je poletela sa planete. Rekla je da je bila iznenađena što je izabrana za zamenu sedišta nakon što je naišla na „mnoge testove i prepreke“ tokom decenije obuke. „Ali ja sam to uradio. Možda imam sreće. Jaka sam“, rekla je.

Man je član Vailacki iz indijanskih plemena Round Vallei u Kaliforniji i uzima hvatač snova svoje majke, mali tradicionalni obruč koji se veruje da pruža zaštitu. Penzionisani NASA-in astronaut Džon Herington iz Nacije Chickasav postao je prvi Indijanac u svemiru 2002.

„Veoma sam ponosna što predstavljam Indijance i svoje nasleđe“, rekla je Man pre leta, dodajući da svako u njenoj posadi ima jedinstveno poreklo. „Važno je da slavimo našu različitost i da shvatimo koliko je važno kada sarađujemo i ujedinimo se, neverovatna dostignuća koja možemo da ostvarimo.

Što se tiče rata u Ukrajini, Man je rekao da su sva četvorica ostavili po strani politiku i lična uverenja, „i zaista je kul kako nas zajednička misija svemirske stanice jednostavno ujedinjuje“.

Cassada je dodala: „Imamo priliku da budemo primer društvu kako da radimo zajedno i živimo zajedno i zajedno istražujemo.“

SpaceKs Elona Maska sada je lansirao osam posada od 2020. godine: šest za NASA-u i dve privatne grupe. Boing, druga ugovorena taksi služba NASA-e, planira da obavi svoj prvi let astronauta početkom sledeće godine, nakon kašnjenja kako bi se popravio softver i drugi problemi koji su se pojavili na probnim letovima.