Američki aktivisti za prava na abortus započeli su „leto besa“ subotnjim protestimas

Američki aktivisti za prava na abortus započeli su „leto besa“ subotnjim protestimas

Pristalice prava na abortus protestovaće u subotu u gradovima širom Sjedinjenih Država, počevši, kako su organizatori rekli, „leto besa“ ako Vrhovni sud SAD poništi slučaj Roe protiv Vejda koji je legalizovao abortus širom zemlje.

Planned Parenthood, Vomen’s March i druge grupe za prava na abortus organizovale su više od 300 marševa „Zabranimo našim telima“ za subotu, a najveći odziv se očekuje u Njujorku, Vašingtonu, Los Anđelesu i Čikagu.

Demonstracije su odgovor na curenje nacrta mišljenja od 2. maja koje pokazuje da je konzervativna većina suda spremna da poništi značajnu odluku iz 1973. kojom je ustanovljeno savezno ustavno pravo na prekid trudnoće.

Konačna presuda suda, koja bi državama mogla dati ovlašćenje da zabrane abortus, očekuje se u junu. Otprilike polovina američkih država mogla bi zabraniti ili strogo ograničiti abortus ubrzo nakon presude kojom je Roe uklonjen. Opširnije

Organizatori su rekli da očekuju da će stotine hiljada ljudi učestvovati u subotnjim događajima, za koje su rekli da će biti prvi od mnogih koordinisanih protesta oko odluke Vrhovnog suda.

„Za žene ove zemlje ovo će biti leto besa“, rekla je Rejčel Karmona, predsednica Marša žena. „Bićemo neupravljivi sve dok ova vlada ne počne da radi za nas, dok napadi na naša tela ne prestanu, dok pravo na abortus ne bude kodifikovano u zakonu.

Demokrate, koje trenutno drže Belu kuću i oba doma Kongresa, nadaju se da će negativna reakcija na odluku Vrhovnog suda odvesti kandidate njihove stranke do pobede na novembarskim izborima na sredini mandata. Opširnije

Ali birači će odmjeravati prava na abortus u odnosu na druga pitanja kao što su rastuće cene hrane i gasa, i možda će biti skeptični u pogledu sposobnosti demokrata da zaštite pristup abortusu nakon što su propali pokušaji da se donesu zakoni koji bi prava na abortus ugradili u savezni zakon.

U subotu, demonstranti u Njujorku planiraju da marširaju preko Bruklinskog mosta, dok će se demonstranti u Vašingtonu sastati kod spomenika Vašingtonu, a zatim krenuti prema Vrhovnom sudu. Demonstranti u Los Anđelesu planirali su da se sastanu u Gradskoj kući, a grupa u Ostinu je trebalo da se sastane u glavnom gradu Teksasa, prenosi Rojters.

Prošle nedelje, demonstranti su se okupili ispred domova sudija Vrhovnog suda Semjuela Alita i Breta Kavanoa, koji su glasali za poništenje Roe protiv Vejda, prema mišljenju koje je procurilo.

Studenti za život Amerike, grupa za zastupanje protiv abortusa sa ograncima u kampusu širom zemlje, saopštila je da u subotu održava kontraproteste u devet američkih gradova, uključujući Vašington.

Ostavite odgovor