U vlasništvo Crne Gore je prešlo više desetina milion eura vrijednih zaliha švercovanih cigara

U vlasništvo Crne Gore je prešlo više desetina milion eura vrijednih zaliha švercovanih cigara

U vlasništvo Crne Gore danas je prešlo više desetina miliona eura vrijednih zaliha duvanskih proizvoda bez akciza. Premijer Dritan Abazović kazao je da više od 100.000 paketa cigareta, vrijednih desetine miliona eura, postaje državno vlasništvo, te da je namjera Vlade da se uspostavi zakonska infrastruktura kako cigarete ne bi išle na uništavanje, već da se legalno prodaju. Kako je pojasnio, novac od toga bi otišao u državni budžet, sa svrhom pomoći građana Crne Gore.

Abazović je rekao da će sve aktivnosti Vlade Crne Gore na polju borbe protiv organizovanog kriminala biće usmjerene na to da se sve ono što je nelegalno zapljenjuje, i stavi u funkciju građana Crne Gore.

„Dosta je bilo suprotnog procesa, gdje su profitirali pojedinci. Ovo nikada nije bio državni posao. Ovo je bio posao od kojeg su samo pojedinci imali korist. Počinje proces transporta na bezbjednim lokacijama, to će trajati nekoliko dana“, rekao je Abazović.

Paralelno sa tim, kako je pojasnio, Ministarstvo finansija i Uprava prihoda i carina preduzimaće sve aktivnosti na stvaranju zakonodavnog okvira, da bi se vidjelo kako će se postupati sa tom robom.

Šverc cigareta je, tvrdi Abazović, preko Luke Bar i u Crnoj Gori je klinički mrtav.

„Da li on u nekim drugim formama, manjim, preko nekih drugih graničnih prelaza i na nekim drugim formama će postojati, vjerovatno kao i u drugim državam, ali ono što je karakterisalo Crnu Goru, što je evidentirano u mnogim međunarodnim izvještajima, on je od danas klinički mrtav. Srećan sam što smo jednu fazu završili“, rekao je Abazović.

Druga faza koja se, kako je rekao, odnosi na šverc u prethodnom periodu, Abazović kaže to nije njihov dio posla.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović zahvalio se međunarodnim partnerima bez kojih, kako je rekao, cjelokupna akcija ne bi bila moguća.

Namjera je da se nakon popisa robe, kako je objasnio, nađe zakonski model da izveze iz Crne Gore na strano tržište, vrlo transparentno. Rekao je da ta roba ne može biti plasirana na crnogorsko tržište.

Polako se, navodi on, dolazi do nivoa da je „vrlo malo prostora ostalo za nelegalno tržište unutar Crne Gore“.

„Mislim da ćemo tako prihodovati ozbiljna sredstva u budžet, koja bi trebalo da budu namjenski upotrijebljena, u službu zdravstva, prosvjete i svega što je suprotno od onoga čemu ovdje svjedočimo“, rekao je Damjanović.

Svi se, kažu, moraju vraćati novim tokovima poslovanja, kako bi se promijenio imidž Luke Bar, navodeći da će cigarete biti transportovane na sigurnu lokaciju.

Na pitanje da li ima procjenu koliko bi država mogla prihodovati, Damjanović je odgovorio: „Vidjećemo, suština je da ako se sadašnja zakonska opterećenja koja su na tržištu cigareta primijenila na ovu robu ovdje, koja je ipak nižeg kvaliteta nego renomiranih proizvođača, ona ne bi imala ekonomsku prohodnost ni unutar Crne Gore ni vani“.

Otvoriće se, kaže, transparentan proces da se vidi gdje roba može da se upotrijebi van Crne Gore a da naša zemlja ima koristi.

izvor RTCG

Ostavite odgovor