Nadal je eliminisan iz ATP finala, Alkaraz je završio godinu na 1. mestu

Nadal je eliminisan iz ATP finala, Alkaraz je završio godinu na 1. mestu

Rafa Nadal je eliminisan iz ATP finala nakon što je Kasper Rud u utorak uzeo prvi start Amerikanca Tejlora Frica u meču runde u Torinu, što je takođe garantovalo da će Karlos Alkaraz završiti godinu. kao svijetski broj jedan.

Špancu Nadalu je bilo potrebno da osvoji turnir da bi preuzeo prvo mjesto na rang-listi od sunarodnika Alkaraza, ali su gubici u nizu od Frica u nedelju i Feliksa Ože-Alijasima ranije u utorak doveli do toga da Ruud gubi u uzastopnim setovima kako bi održao svoje nade.

Norvežanin je, međutim, pobedio Frica u prvom setu sa 6-3, iskoristivši svoj znatno bolji servis.

19-godišnji Alkaraz, koji se zbog povrede ne takmiči na turniru, biće potvrđen kao najmlađi broj jedan na kraju godine od početka ATP rang liste 1973. godine.

Sa svojim porazom 6-3 6-4 od kanadskog Ože-Alijasima, rekordni 22-struki grend slem šampion Nadal je sada izgubio četiri uzastopna meča ATP Toura, prvi put od 2009. godine.

Ože-Alijasim, koga sada trenira Nadalov ujak i dugogodišnji mentor Toni koji je sedeo u njegovoj loži, suočiće se sa Fricom u svom poslednjem grupnom meču sa šansom da uđe u poslednja četiri.

Imao sam jedan meč da se naviknem na uslove i osećao sam da je moja igra bolja danas, pogađao sam precizno i dosledno, rekao je Ože-Alijasim.

Bio je to razočaravajući prikaz Nadala koji je izgledao zarđalo jer je igrao samo jedan turnir od Otvorenog prvenstva SAD.

„Ima nekoliko pozitivnih stvari. Mogao sam da igram dva turnira u protekle tri nedelje. To je pozitivno, nešto što nisam mogao da uradim neko vreme“, rekao je on.

„Mislim da nisam zaboravio kako da igram tenis, kako da budem dovoljno mentalno jak. Samo treba da povratim sva ova pozitivna osećanja i svo ovo samopouzdanje i sav ovaj snažan mentalitet koji mi je potreban da budem na nivou na kojem želim. biti.

„Ne znam da li ću ponovo dostići taj nivo. Ali ono u šta nemam nikakve sumnje je da ću (u) umreti za to.“

Nadal je povremeno držao prednost u prvom setu i dva puta zapretio da prekine servis protivniku, kojeg je Ruud pobedio na svom debiju na turniru u nedelju.

Servirajući pri 3-4 Nadal je poveo sa 40-0, ali je nekoliko duplih grešaka i grešaka na osnovnoj liniji omogućilo Auger-Aliassimu da napravi brejk.

Auger-Aliassime, koji je osvojio četiri titule ove sezone, solidno je zapečatio prvi set i napravio brejk na početku drugog kada je Nadal posrnuo pokušavajući da servira i volej.

Nadal je pokazao neobičan bljesak briljantnosti, ali nije mogao ostaviti nikakav utisak jer je pao na poraz.