Kosovo će održati vanredne izbore u sjevernim regionima, gde su Srbi izveli demarš

Kosovo će održati vanredne izbore u sjevernim regionima, gde su Srbi izveli demarš

Predsjednica delimično priznatog Kosova Vjosa Osmani najavila je održavanje prevremenih izbora u četiri sjeverne opštine zemlje za 18. decembar, nakon što su Srbi odlučili da bojkotuju rad u lokalnim vlastima i policiji, prenosi „Radio Sloboda“.

Vanredni izbori biće održani u sjevernomitrovičkom, Zubinom Potoku, Leposavičkom i Zvečanskom okrugu, gde živi većina srpskog stanovništva. Predsednik Kosova je na njih pozvao međunarodne posmatrače, obećavajući da će pojačati bezbednost.

„Želim da uverim sve srpske stanovnike Kosova da je odluka o raspisivanju izbora ustavna obaveza koja je nastala nakon ostavke čelnika četiri opštine. Ovo nije stvar želje niti odluka koja se može promeniti, jer postoji nema drugog načina“, rekao je Osmani.

Stranka Srpska lista, koja zastupa interese kosovskih Srba, a nastala je uz direktno učešće Srbije, već je najavila da će bojkotovati vanredne opštinske izbore, a na to je pozvala i svoje pristalice.

Povod za zaoštravanje i proteste kosovskih Srba bio je još jedan pokušaj Prištine da ih obaveže da svoje automobilske tablice zamene kosovskim. Ova promena je više puta zaredom odlagana zbog protesta kosovskih Srba i Beograda.

Kao odgovor, kosovski Srbi su najavili prestanak učešća u državnim organima i policiji na severu Kosova, počev od policije. Načelnici opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavič i Zvečan podneli su 5. novembra ostavke.

Evropska unija smatra da su Srbija i Kosovo na ivici opasne krize i poziva obije strane da ispune svoje obaveze u dijalogu Beograda i Prištine.