Hrvatska i Srbija kažnjene zbog balkanskih izjava na Svjetskom prvenstvu

Hrvatska i Srbija kažnjene zbog balkanskih izjava na Svjetskom prvenstvu

FIFA je u sredu kaznila fudbalski savez Hrvatske i Srbije zbog davanja balkanskih političkih izjava na Svjetskom prvenstvu.

FIFA je kaznila Hrvate sa 50.000 švajcarskih franaka (53.000 dolara) nakon što su navijači tima verbalno vređali i ismevali kanadskog golmana Milana Borjana, koji je u porodičnim vezama u Srbiji.

Fudbalski savez Srbije kažnjen je sa 20.000 švajcarskih franaka (21.300 dolara) zbog političkog transparenta o susjednom Kosovu istaknutom u svlačionici prije utakmice sa Brazilom u prvoj utakmici tima.

Prikazivala je mapu Srbije na kojoj je bila teritorija njene bivše pokrajine, koja je skoro 15 godina nezavisna država, i slogan „Nema predaje“.

Kosovski fudbalski savjez zvanično se požalio FIFA-i zbog transparenta, koji je 24. novembra bio okačen iznad ormarića dvojice srpskih igrača.

FIFA je saopštila da se optužba protiv Hrvatske odnosila na „upotrebu reči i predmeta za prenošenje poruke koja nije prikladna za sportski događaj“.

Borjan je rođen u etničkoj srpskoj regiji u Hrvatskoj. On i njegova porodica napustili su rodni grad 1995. godine kada su ga zauzele hrvatske snage. Navodno su etnički Srbi pobegli na traktorima.

Tokom poraza Kanade od 4-1 27. novembra, jedan transparent koji su postavili navijači Hrvatske koristio je zastavu proizvođača traktora John Deere i promenio marketinški slogan kako bi ciljao na Borjana.

FIFA je takođe kaznila Saudijsku Arabiju sa 30.000 švajcarskih franaka (32.000 dolara) zbog „nepravilnog ponašanja tima“ nakon što je dobila šest žutih kartona u utakmicama protiv Argentine i Meksika.