U Rumuniji, Moldaviji i Švedskoj – pretresi u slučaju pranja miliona evra

U Rumuniji, Moldaviji i Švedskoj – pretresi u slučaju pranja miliona evra

Službenici za sprovođenje zakona u Rumuniji, Moldaviji i Švedskoj sproveli su seriju racija kako bi zaustavili aktivnosti međunarodne grupe koja je oprala desetine miliona evra kompjuterskom prevarom koristeći lažne kompanije iz Hong Konga i Izraela, prenosi  Agerpres.

U Rumuniji je pretrese izvršila Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma (DIICOT) u Bukureštu i okrugu Celera. U istražne radnje u Moldaviji uključili su se i rumunski policajci.

Prema DIICOT-u, u periodu od februara 2018. do januara 2021. godine na teritoriji Rumunije, Bugarske, Poljske i Mađarske formirana je i delovala organizovana grupa, koja se specijalizovala za nezakonite aktivnosti pranja sredstava stečenih kriminalnim putem.

Jedna od aktivnosti napadača bila je kompjuterska prevara protiv firme i kompanija u Evropi, Australiji, Severnoj Americi, Južnoj Americi, a ponekad i u Aziji. Drugi je iznuđivanje sredstava od građana EU pod maskom „investicionih ulaganja“.

Napominje se da su u šemi učestvovali građani Ukrajine, Moldavije i Švedske koji su se preselili u Rumuniju da bi stvorili fiktivne kompanije – na njihovo ime su otvoreni bankovni računi preko kojih su sredstva kasnije oprana.

Prema istrazi, obim transakcija koje su predmet krivičnog gonjenja premašuje 70 miliona evra, a neki transferi prelaze 3 miliona evra. U slučaju je zaplenjena imovina vredna više od pet miliona dolara.

U Rumuniji je u okviru pretresa privedeno devet osoba, a još jednoj je određen pritvor.