Evropska komisija predlaže deveti paket sankcija Rusiji

Evropska komisija predlaže deveti paket sankcija Rusiji

Evropska komisija je u srijedu predložila deveti paket sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu koji bi uključivao još skoro 200 pojedinaca i entiteta na listi sankcija EU.

Predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen rekla je da se zalaže za nove sankcije protiv tri dodatne ruske banke i nove kontrole i ograničenja izvoza, posebno za robu dvostruke namene kao što su ključne hemikalije, nervni agensi, elektronika i IT komponente.

Rusija „nastavlja da donosi smrt i pustoš Ukrajini i namerno cilja na civile i civilnu infrastrukturu, nastojeći da parališe zemlju početkom zime“, rekla je ona u saopštenju.

Ona je dodala da osam paketa sankcija koje je EU do sada uvela već jako grizu i sada blok želi da poveća pritisak na Rusiju devetim paketom.

Za sankcije je potrebna jednoglasna podrška svih 27 država članica bloka, ali većinu mera predloženih u prvih osam paketa odobrio je njihov predstavnik Evropskog saveta u roku od nekoliko nedelja, iako su neke odbačene ili ublažene.

Osmi paket odobren je 5. oktobra i uključivao je više trgovinskih ograničenja i ciljao na više pojedinaca.

Fon der Lajen je rekla da novi pojedinci i subjekti predloženi za listu sankcija uključuju ruske oružane snage, kao i pojedine oficire i odbrambene industrije, članove Državne dume i Saveta federacije ruskog parlamenta, ministre, guvernere i političke stranke.

„Ova lista obuhvata ključne ličnosti u ruskim brutalnim i namernim raketnim udarima na civile, u kidnapovanju ukrajinske dece u Rusiju i u krađi ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda“, rekla je ona.

Komisija je takođe predložila sankcije protiv još tri ruske banke, uključujući punu zabranu transakcija Ruskoj regionalnoj razvojnoj banci „kako bi se dodatno paralizovale Putinove bankomate“.

Komisija je saopštila da dalje ima za cilj da smanji pristup Rusiji bespilotnim letelicama i bespilotnim letelicama i zabrani direktan izvoz motora za bespilotne letelice u Rusiju i u bilo koje treće zemlje, kao što je Iran, koje bi mogle da isporučuju dronove Rusiji.