Srbi su se posle demarša vratili u kosovski parlament da „spriječe ustavni udar“

Srbi su se posle demarša vratili u kosovski parlament da „spriječe ustavni udar“

Deset poslanika koji predstavljaju kosovske Srbe položili su zakletvu u parlamentu delimično priznatog Kosova, nakon što su njihovi prethodnici izveli demarš u znak protesta protiv obaveznih promjena registarskih tablica, piše „Balkanskij ogleklar“.

Poslanike stranke Srpska lista lojalne Srbiji, koji su podneli ostavke prije deset dana, u četvrtak su zamjenili novi poslanici koji su dobili mandate po odluci Centralne izborne komisije Kosova.

Devet novih parlamentaraca pripada istoj „Srpskoj listi“, jedan drugoj, Srpskoj stranci „Građanska inicijativa SPO“, čiji je lider srpski političar lojalan Prištini Rada Trajković.

Direktor Uprave za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković naglasio je da je odluka predstavnika „Srpske liste” da pristanu na tehničku potvrdu mandata u kosovskom parlamentu „narušavanje plana kosovske vlasti da svoja mesta popune Srbima koji podržavaju Prištinu, a ne Beograd“.

„Srpska lista” je istakla da je „namera Kurtija i Rade Trajković, kao i njoj sličnih, bila da glasaju za ustavne promene koje bi dovele do ukidanja srpskih opština, oduzimanja imovine SPC, ukidanje srpskog jezika i prava Srba na zastupljenost u institucijama”.

„Naš cilj je da zaštitimo naš narod, mir i bezbednost, ali i da ne dozvolimo Kurti i Radu Trajkoviću da unište srpski narod“, dodali su iz te stranke.

Podsetimo, tenzije između Prištine i Beograda su porasle nakon što je kosovska vlada najavila obavezan prelazak srpskih vozača na kosovske registarske tablice, što Srbija smatra neprihvatljivim.

Kao odgovor, kosovski Srbi su najavili prestanak učešća u državnim organima i policiji na severu Kosova, počevši od policije. Načelnici opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavič i Zvečan podneli su 5. novembra ostavke.

Evropska unija smatra da su Srbija i Kosovo na ivici opasne krize i poziva obije strane da ispune svoje obaveze u dijalogu Beograda i Prištine.