Sjeverna Amerika u opasnosti od nedovoljnog snabdevanja električnom energijom ove zime -NERC

Sjeverna Amerika u opasnosti od nedovoljnog snabdevanja električnom energijom ove zime -NERC

Veliki dio Sjeverne Amerike je u opasnosti od nedovoljnog snabdevanja električnom energijom tokom vršnih zimskih uslova, saopštila je u četvrtak organizacija odgovorna za pouzdanost američkih i kanadskih energetskih mreža.

Ove zabrinutosti u vezi sa pouzdanošću proizilaze iz projekcija veće potražnje, penzionisanja generatora, ranjivosti generatora na ekstremne vremenske prilike i snabdevanje gorivom i ograničenja infrastrukture prirodnog gasa, saopštila je Severnoamerička korporacija za električnu pouzdanost (NERC) na veb-kanatu svoje zimske procene pouzdanosti 2022-2023.

U Teksasu, NERC predviđa da će potražnja za električnom energijom porasti za preko 7% od prošle zime, što je uzrokovalo manje rezerve, uz napomenu da su generatori i zalihe goriva i dalje bili ugroženi ekstremnom i dugotrajnom hladnoćom, poput smrzavanja u Teksasu u februaru 2021. kada je državni operater mreže uveo rotirajuće prekide struje .

NERC je rekao da nedostatak interkonekcija sa drugim regionima ograničava sposobnost Teksasa da uvozi struju iz drugih regiona ako se pojave problemi.

Na teritoriji nezavisnog operatera sistema na srednjem kontinentu (MISO) na Srednjem zapadu SAD, NERC je rekao da su rezervne marže smanjene za preko 5% od prošle zime jer penzionisana proizvodnja premašuje kapacitet zamjene.

„Hidne situacije u vezi sa energijom su verovatno u ekstremnim uslovima“, rekao je NERC za MISO, napominjući da će performanse vetrogeneratora biti ključna fabrika ove zime.

U Novoj Engleskoj, NERC je upozorio da je količina nafte uskladištena u generatorima samo oko 40% kapaciteta.

„Podstičemo generatore da napune te rezervoare“, rekao je Mark Olson, menadžer za procenu pouzdanosti u NERC-u, na vebcastu.

Kombinacija malih zaliha nafte i rekordno visoke globalne potražnje za tečnim prirodnim gasom (LNG) nakon ruske invazije na Ukrajinu povećava rizik dostupnosti goriva u regionu Nove Engleske sa šest država, saopštio je NERC.

U Alberti u Kanadi, NERC je rekao da su rezervne marže bile skoro 14% niže nego prošle zime zbog nižih resursa i veće projekcije potražnje.