Portal Bebac: Hitno utvrditi odgovornost oko vakcinacije u GAK Narodni front

Portal Bebac: Hitno utvrditi odgovornost oko vakcinacije u GAK Narodni front

Roditeljski portal Bebac osudio je danas „krajnje neodgovorno“ ponašanje i grešku zbog koje je 600 beba u najvećem porodilištu u Srbiji, GAK Narodni front, umesto BSG vakcine primilo fiziološki rastvor, prenela je Beta.

Taj portal u svom saopštenju ističe da su ovakvi propusti nedopustivi i da ukazuju na nedostatak adekvatnih i jasnih protokola o vakcinaciji koji su svuda u svetu rigorozni i strogo kontrolisani.
„Smatramo da ovo nije i ne može da bude greška jednog pojedinca već još jedan pokazatelj nedostatka sistema i pouzdanih procedura koje su u interesu zaštite prava gradjana. Zahtevamo da se hitno sprovedu postupci kojima će se utvrditi odgovornost svih koji su doprineli da se ovako nešto desi i da se ceo dogadjaj potpuno rasvetli i pojasni roditeljima“, istaknuto je u saopštenju.

Iz Bebca upozorili da spekulacije i različite informacije na temu vakcinacije od strane stručnjaka, a sada i ovakav nivo neodgovornosti, „prete da dodatno ugroze već poljuljano poverenje u vakcine, što dovodi do ugrožavanja javnog zdravlja stanovništva“.

Ocenjuju i da je ovo ujedno i „krajnji alarm“ koji govori da „sistemski porodilišta treba menjati iz korena“, kako bi ona konačno postala sigurna mesta za radjanje i pouzdanu brigu za mamu i bebu.

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da je u slučaju „vakcinisanja 600 dece vodom“ u Ginekološko akušerskoj klinici „Narodni front“ zakazao sistem kontrole i nadzora i da za to ne nije odgovorna samo jedna tehničarka.

„Krhko poverenje je ozbiljno poljuljano uz zebnju šta je sledeće. Zamislite roditelje koji su živeli mirno i bili uvereni da su im deca sigurna i vakcinisana, a onda deca mogu da dobiju tuberkulozu i nikome na pamet ne pada da u 21. veku nisu vakcinisana od bolesti koja je pre nekoliko decenija kosila mlade ljude“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je navela da „razume pokušaje“ ministarke zdravlja Danice Grujičić da umiri javnost, ali da narodna izreka kaže „ne grdi te majka što si grešio, nego što se vadiš“.

„Ovaj skandal nije za ‘vadjenje’. Lanac odgovornosti i nadzora je u ovom slučaju prekinut i mora se utvrditi odgovornost za vakcinaciju vodom i ti ljudi moraju da odgovaraju po zakonu kako se ovo više nikad ne bi ponovilo“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je dodala da slučaj vakcinisana dece vodom govori o „haosu u zdravstvenom sistemu“.

„Nije dovoljno izgraditi velelepne bolnice i u kliničkim centrima opremiti 20 operacionih sala kada imate tek pet vrsnih hirurga koji mogu da operišu, jer su ostali otišli u inostranstvo ili su razjureni botovskom kadrovskom politikom“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je navela da „ne bi bilo zabune oko bugarskih vakcina da institut ‘Torlak’ funkcioniše kako treba“.