Makron najavio stvaranje posebne „šumske meteorološke službe“

Makron najavio stvaranje posebne „šumske meteorološke službe“

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je stvaranje „vremenske službe za šumske požare“ kako bi se bolje sprečile prirodne katastrofe u narednim sezonama, prenosi BFMTV.

Prema njegovim rečima, reč je o projektu koji će kombinovati mapiranje radi utvrđivanja područja najvećeg rizika od požara, i vremenske prognoze, kada je takav rizik posebno visok – kako bi se u krajnjoj liniji imala stalna procena rizika i informacija o njima.

U leto 2022. Francuska je pretrpela niz velikih i dugotrajnih šumskih požara. „Pogođeno je 72.000 hektara – deset puta više od proseka u poslednjih 10 godina“, rekao je Emanuel Makron 28. oktobra.

Makron je naglasio da je zemlji potrebna nova strategija koja će obuhvatiti smanjenje rizika, efikasniju kontrolu požara koji su već počeli i pošumljavanje.

U vezi sa gubitkom hiljada hektara šume, najavio je masovnu popunu šumskih plantaža – milijardu stabala u narednih 10 godina, što će činiti oko 10% postojeće šume u Francuskoj, a uz promene u pristup upravljanju ovim šumskim plantažama kako bi šuma bila „održivija“.