Kobra nestala 6 dana u švedskom zoološkom vrtu, još uvek slobodna

Kobra nestala 6 dana u švedskom zoološkom vrtu, još uvek slobodna

Otrovna kraljevska kobra koja je pre šest dana pobegla iz svog doma u švedskom zoološkom vrtu, locirana je u zgradi u kojoj se nalazi njen terarijum, ali još uvek nije ponovo uhvaćena, saopštio je park u petak.

Smrtonosna zmija pobjegla je u subotu preko svetiljke na plafonu svog staklenog ograde u Skansen akvarijumu, delu zoološkog vrta na ostrvu Đurgarden u Stokholmu. Gosti parka koji su se nalazili unutar zgrade u kojoj se nalaze zmije su evakuisani. Zoološki vrt je kasnije ocenio da nema opšteg rizika za zaposlene i goste, a ostatak zoološkog vrta je ostao otvoren.

Park je saopštio da je locirao gmizavaca preko noći u skučenom prostoru u blizini svog terarijuma i da osoblje sada radi na njegovom pronalaženju.

Da je zmija izašla iz zgrade, ne bi preživela hladnu klimu, saopštio je park.

Zvanično ime zmije je Sir Vass (Ser Hiss), ali od njenog bekstva dobila je nadimak Hudini, po umetniku bekstva koji je osujetio svaki pokušaj da ga zatvori u kavez. Gmizavac se upravo uselio u terarijum.

Kraljevske kobre mogu biti dugačke i do 5,5 metara (18 stopa) i uglavnom žive u Indiji, jugoistočnoj Aziji, Indoneziji i na Filipinima.

Zoološki vrt je dom za oko 200 egzotičnih vrsta uključujući ribe, korale, krokodile, kornjače, guštere, zmije, gole krtičnjake, marmozete, tamarine zlatnog lava, babune, lemure, pauke i papagaje.