Otvaranje deonice 5 obilaznice oko Beograda 15. juna

Otvaranje deonice 5 obilaznice oko Beograda 15. juna

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je sa predstavnicima izvođača radova prošao kroz tunel Straževica i najavio otvaranje deonice 5 obilaznice oko Beograda za 15. juni, a sektora 6 u narednih 6-8 meseci.Tomislav Momirović je rekao da je zadovoljan dinamikom radova.

„I time što su kineski izvođači i domaći partneri shvatili koliko je ovo važan projekat za nas, jer nije samo građevinski, i samo tunel od oko 800 metara, nego obilaznica koja se gradi više od 30 godina. To jeste porazna slika našeg društva prethodnih decenija i moramo da je pošaljemo u istoriju“, rekao je Momirović.

Dodao je da će završetkom ovog projekta biti poslat pozitivan signal.

Ukazao je na značaj završetka obilaznice oko glavnog grada jer to „omogućuje celoj Evropi da još brže prolazi kroz Beograd“.

„Zadovoljan sam. Hvala ‘Pauer Čajni’ , izvođačima, ‘Putevima Srbije’ i ‘Koridorima Srbije’. Veliku stvar radimo i očekujem da ćemo obilaznicu pustiti 15. juna. A sektor 6 obilaznice u narednih 6-8 meseci“, rekao je on, kako prenosi RTS.

Odgovorni izvođač radova za mostove kompanije „Pauer Čajna“ Jovica Radić rekao je da je bilo dosta teških stvari tokom izgradnje od februara 2019. godine te da su one prevaziđene uz podršku ministarstva.

„Trenutno nemamo nikakve prepreke da otvorimo tunel i deonicu sektora 5 narednog mjeseca“, rekao je Radić.

Dodao je da je tunel građen novom metodom, tako što je prvo rađen iskop kalote, a zatim iskop oporaca.

„Krajem 2021. godine započeli smo sa završnim radovima, opremanjem elektromašinskom, telekomunikacionom opremom i ITS-om. Ovo je rezultat vrijednog rada kineskih i srpskih kolega u poslednje tri godine“, rekao je on.

Ostavite odgovor