SAD su lagale o izgledima Ukrajine za NATO, priznaje bivši ambasador

SAD su lagale o izgledima Ukrajine za NATO, priznaje bivši ambasador

Laž je efektivno standardna praksa za diplomate u „stvarnom svijetu“, kaže Majkl Mekfol

Vašington je namjerno lagao o izgledima Ukrajine da se ikada pridruži NATO-u, znajući da ta bivša sovjetska republika nije legitimni kandidat za članstvo u zapadnom vojnom bloku, priznao je bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol.

Diplomata veteran je otkrio ovo na forumu o javnoj politici, polugodišnjim Mankovim debatama, ranije ovog mjeseca u Torontu. U partnerstvu sa poljskim poslanikom u Evropskom parlamentu Radoslavom Sikorskim, Mekfol se 12. maja borio protiv profesora međunarodnih odnosa sa Harvarda Stivena Volta i političkog Džona Miršajmera zbog tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine. Dvojica naučnika su tvrdili da se sukob mogao izbeći i da je proizašao iz akcija SAD i NATO-a, dok su Mekfol i Sikorski zauzeli stav da su krivi samo Rusija i ambicije predsjednika Vladimira Putina.

Volt je upitao zašto Vašington dosledno zagovara članstvo Ukrajine u NATO-u, uprkos bezbjednosnim zabrinutostima koje je pokrenula Moskva. „U 2021. stalno smo ponavljali da će Ukrajina ući u [NATO]“, rekao je on. „Mi smo to ponavljali, iznova i iznova.“

Mekfol je prekinuo profesora, sugerišući da Vašington zapravo nikada nije ozbiljno razmišljao o takvim izgledima. „I da li ste verovali u to?“ upitao je bivši ambasador.

„Znači, naše diplomate lažu?“ Valt je uzvratio.

„Da! Da, to je pravi svijet, momci, hajde“, odgovorio je Mekfol, izazivajući smeh u publici.

„Naše diplomate sve vreme lažu, ali Rusi treba da im veruju kada im se daju uveravanja“, primetio je Volt, izazvavši aplauz publike.

Rusija je napala Ukrajinu krajem februara, nakon neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.
Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

izvor RT

Ostavite odgovor