Opozicija bosanskih Srba protestuje protiv ‘ukradenih’ izbornih rezultata

Opozicija bosanskih Srba protestuje protiv ‘ukradenih’ izbornih rezultata

Srpske opozicione stranke protestovale su u sredu zbog rezultata prošlomesečnih predsedničkih izbora u autonomnoj Republici Srpskoj, optužujući državnu izbornu komisiju da zatvara oči pred dokazima da su izbori namješteni.

U Bosni su 2. oktobra održani predsjednički i parlamentarni izbori, kao i glasanje za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske. Konačni rezultati potvrđeni u srijedu pokazali su da je veteran nacionalistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik pobjedio u tesnoj predsjedničkoj trci sa glavnom rivalkom Jelenom Trivić.

Opozicione stranke zatražile su ponovno brojanje glasačkih listića, navodeći široko rasprostranjenu prevaru na biračkim mjestima, i organizovale dva protesta prošlog mjeseca na hiljade ljudi u de fakto glavnom gradu regije Banja Luci. Oni su takođe podneli sudske žalbe tražeći da se glasanje ponovi.

Žalbeno vijeće suda odbacilo je u sredu sve žalbe, a izborna komisija je potvrdila konačne rezultate, poteze koje su osudili opozicioni lideri koji su rekli da su izvedeni pod političkim pritiskom.

„Jelena Trivić je brutalno pokradena“, rekao je Milan Radović, član Srpske demokratske stranke (SDS). „Moramo se boriti (da osiguramo) da se takva brutalna krađa koju je potvrdila … institucija više nikada ne ponovi.

Dodikov tvrdokorni srpski nacionalizam i bliske veze sa Rusijom izazvali su zabrinutost da bi se Bosna mogla ponovo raspasti po etničkim linijama, generaciju nakon razornog rata iz 1990-ih, što je izazvalo zabrinutost među nadzornicima mira Evropske unije i NATO-a.

Stotine pristalica opozicije koje su se okupile ispred zgrade u kojoj je smeštena zvanična televizija Republike Srpske RTRS u Banjaluci skandirale su „Kradica milja“ – uz Dodikov nadimak – i „Lopovi!

Demonstranti su rekli da je RTRS bio izvor lažnih vijesti usmjerenih na opozicione lidere, služeći isključivo interesima Dodika i njegove vladajuće stranke SNSD.

„Dosta kažemo ovoj fabrici zla i mržnje koju je decenijama proizvodila“, rekao je Đorđe Vučinić, govornik iz Trebinja na jugu.

Prošle sedmice Dodik i njegovi koalicioni partneri okupili su desetine hiljada pristalica na glavnom banjalučkom trgu gdje je proglasio pobjedu iako je ponovno prebrojavanje glasova još uvijek bilo u toku.

Rezultati izbora 2. oktobra podvukli su kontinuiranu dominaciju nacionalista nad reformistima na različitim nivoima vlasti u Bosni, koju zajedno sa Srpskom Republikom čine bošnjačko-hrvatska federacija.