Abazović na Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa, zajedno sa liderima Zapadnog Balkana

Abazović na Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa, zajedno sa liderima Zapadnog Balkana

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović učestvovaće danasna Samitu lidera zemalja Berlinskog procesa čiji je domaćin njemački savezni kancelar Olaf Šolc, zajedno sa liderima država Zapadnog Balkana, najavljeno je iz Vlade, prenosi Pobjeda.

Kako je najavljeno u prisustvu domaćina Šolca i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, lideri Zapadnog Balkana će potpisati tri regionalna sporazuma, o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Samit će otvoriti njemački kancelar Olaf Šolc, a glavne teme razgovora biće budućnost Berlinskog procesa i Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i energetska bezbjednost i tranzicija.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

„Cilj procesa je da se ubrza saradnja šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rješavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unaprjeđenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona“, saopšteno je iz Vlade.