ICBM Sjeverne Koreje možda nije uspio u letu, kažu zvaničnici; savjeznici produžavaju velike vježbe

ICBM Sjeverne Koreje možda nije uspio u letu, kažu zvaničnici; savjeznici produžavaju velike vježbe

Sjeverna Koreja je u četvrtak ispalila više balističkih projektila, uključujući i moguću neuspelu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja je aktivirala uzbunu za stanovnike delova centralnog i severnog Japana da traže sklonište.

Uprkos prvobitnom vladinom upozorenju da je projektil preleteo Japan, Tokio je kasnije rekao da je to netačno.

Zvaničnici u Južnoj Koreji i Japanu rekli su da je projektil možda bio ICBM, koji je oružje najvećeg dometa Sjeverne Koreje, i dizajnirano da prenese nuklearnu bojevu glavu na drugu stranu planete.

Južnokorejski zvaničnici veruju da je ICBM propao u letu, izvestila je novinska agencija Jonhap, bez detaljnijeg objašnjenja. Portparoli južnokorejskog i japanskog ministarstva odbrane odbili su da potvrde mogući neuspeh.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da je vlada izgubila trag o raketi iznad Japanskog mora, što ju je navelo da ispravi svoju najavu da je letela iznad Japana.

Penzionisani viceadmiral i bivši komandant flote Japanskih pomorskih snaga za samoodbranu Jođi Koda rekao je da gubitak radarskog praćenja projektila ukazuje na neuspelo lansiranje.

„To znači da je u nekom trenutku na putu leta postojao problem sa projektilom i da se zapravo raspala“, rekao je on.

Iako je bojeva glava pala u more između Korejskog poluostrva i Japana, krhotine, koje bi putovale velikom brzinom, možda su ipak prešle preko Japana, dodao je Koda.

Sjeverna Koreja je imala nekoliko neuspešnih ICBM testova ove godine, prema južnokorejskim i američkim zvaničnicima.

Sjedinjene Američke Države osudile su lansiranje ICBM Sjeverne Koreje, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs u saopštenju. „Ovo lansiranje je jasno kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je on.

To takođe pokazuje pretnju od severnokorejskog nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila, dodao je Prajs.

Lansiranja su usledila nakon što je Pjongjang zahtevao od Sjedinjenih Država i Južne Koreje da zaustave vojne vežbe velikih razmera, rekavši da se takva „vojna brzopletost i provokacije više ne mogu tolerisati“.

Rečeno je da su nedavni nalet raketa i druge vojne aktivnosti bili u znak protesta protiv takvih vežbi.

Saveznici izvode jednu od najvećih vazdušnih vežbi ikada, sa stotinama južnokorejskih i američkih ratnih aviona, uključujući lovce F-35, koji izvode simulirane misije non-stop.

Nakon lansiranja ICBM-a u četvrtak, savjeznici su se složili da produže vježbe u petak, kada je trebalo da se završe, navodi se u saopštenju južnokorejskih vazduhoplovnih snaga.

„Snažan kombinovani odbrambeni stav saveza RK-SAD je neophodan u okviru trenutne bezbednosne krize koja eskalira zbog severnokorejskih provokacija“, navodi se u saopštenju, koristeći inicijale zvaničnog imena Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je takođe u četvrtak lansirala dve balističke rakete kratkog dometa.

Lansiranja su uslijedila nakon što je Sjeverna Koreja u srijedu ispalila najmanje 23 projektila, najviše u jednom danu, uključujući i onu koja je prvi put sletjela na obalu Južne Koreje.

Južna Koreja je izdala retka upozorenja o vazdušnim napadima i lansirala sopstvene rakete kao odgovor nakon baraža u srijedu.

Nakon prvog lansiranja u četvrtak, stanovnici prefektura Mijagi, Jamagata i Niigata u Japanu upozoreni su da potraže sklonište u zatvorenom prostoru, navodi J-Alert sistem za hitno emitovanje.

„Detektovali smo lansiranje koje je pokazalo potencijal da preleti Japan i stoga je pokrenulo J Alert, ali smo nakon provere leta potvrdili da nije prošlo iznad Japana“, rekao je Hamada novinarima.

Prva raketa je letela na visinu od oko 2.000 kilometara i domet od 750 kilometara, rekao je on. Takva šema leta naziva se „uzvišena putanja“, u kojoj se projektil ispaljuje visoko u svemir kako bi se izbegao let iznad susednih zemalja.

Zajednički generalštab Južne Koreje saopštio je da je raketa dugog dometa lansirana iz blizine glavnog grada Sjeverne Koreje, Pjongjanga.

Otprilike sat vrijemena nakon prvog lansiranja, vojska Južne Koreje i japanska obalska straža izvestili su o drugom i trećem lansiranju iz Sjeverne Koreje. Južna Koreja je saopštila da su obe rakete kratkog dometa ispaljene iz Kaechona, sjeverno od Pjongjanga.