Nastavnici u Mađarskoj najavili generalni štrajk

Demokratski sindikat prosvetnih radnika Mađarske, koji poslednjih meseci organizuje proteste protiv vlasti zbog otpuštanja prosvetnih radnika i niskog nivoa njihovih plata, najavio je generalni štrajk za 8. decembar, prenosi „Evropska istina“.

„Neka dođe do opšteg gašenja nacionalnog obrazovanja, nazovimo to štrajkom ili akcijom građanske neposlušnosti. Nastavnici, organizujte se! Roditelji, budite uz nas! Nema potrebe da ohrabrujete učenike“, rekla je Elizabet Nađ, predstavnica sindikata, na protestu u subotu.

Organizatori su zamolili roditelje, ako je moguće, da decu na dan štrajka ne šalju u školu ili vrtić, jer u to vreme neće imati ko da ih nadgleda ili podučava. Ukoliko se obuka ne održi, roditelji neće morati da daju dokaz o izostanku svoje dece sa nastave.

Pored toga, studentska organizacija „Udruženi studentski front” najavila je za 9. decembar protestnu akciju u odbranu obrazovanja. Akcija će se odvijati u blizini zgrade mađarskog državnog emitera MTVA, od koje se traži da studentima da vreme da govore o najnovijim protestima i njihovim uzrocima.

Nastavnici u Mađarskoj poslednjih meseci sistematski zahtevaju veće plate i bolje uslove rada. Istovremeno, mađarska vlada je dekretom usvojenom u februaru zapravo zabranila nastavnicima štrajk.

Od tada, stotine nastavnika širom Mađarske nastavljaju da učestvuju u akcijama „građanske neposlušnosti“, kršeći pravila. Neki od njih su dobili otkaze, što je izazvalo još veće proteste prosvetnih radnika i učenika.

Sindikati nastavnika u Mađarskoj već su saopštili da će odvesti svoju vladu pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.