Vels kaže ukrajinskim izbeglicama da plaćaju obroke, veš i kućne ljubimce

Vels kaže ukrajinskim izbeglicama da plaćaju obroke, veš i kućne ljubimce

Izbeglice su u četvrtak primile pismo sa detaljima o novoj politici od prvog ministra Marka Drejkforda, navodi Bi-Bi-Si, u kojem se navodi da bi moglo biti pogođeno čak 1.500 ljudi. Izbeglice koje trenutno borave u hotelskim sobama, parkovima za odmor i drugom privremenom smeštaju koje su tamo pet nedelja ili više moraju da počnu da plaćaju svoj put i od njih se traži da ili prihvate ponudu vlade za trajniji smeštaj ili se suoče sa 25 funti (31 dolar). ) nedeljna kazna – 37 funti (46 dolara) nedeljno za četvoročlanu porodicu ili više.

Iako politika navodno nije osmišljena da uštedi novac, ona smanjuje ponudu besplatnih usluga pranja veša, toaletnih potrepština, sanitarnih proizvoda, pa čak i račune za hranu za kućne ljubimce i veterinare. Nova politika, kaže vlada, pomoći će izbeglicama da se „integrišu u zajednicu” tako što će ih ohrabriti da se sami pobrinu za čišćenje svoje odeće i da plate bar jedan obrok dnevno.

Pravila bi trebalo da stupe na snagu u januaru u većini delova Velsa, iako četiri veća (Vreksem, Monmutšir, Konvi i Blenau Gvent) već pilotiraju kazne za smeštaj. Namenjen je rešavanju problema koji su proizašli iz britanske šeme „viza super sponzora“, u kojoj mnoge porodice nisu premeštene sa svojih početnih mesta za sletanje – ili „centra dobrodošlice“, za koje zvaničnici upozoravaju da su često „skupi hoteli“ – u podržane plasmana onoliko brzo koliko se vlada nadala.

Prema podacima UN, širom Evrope je zabeleženo oko 8 miliona raseljenih Ukrajinaca, od kojih je 4,8 miliona registrovano u raznim nacionalnim sistemima zaštite na kontinentu.