Predviđeno je da Indija postane treća po veličini svjetska ekonomija

Predviđeno je da Indija postane treća po veličini svjetska ekonomija

Predviđa se da će Indija postati treća po veličini svjetska ekonomija do kraja decenije iza SAD i Kine, objavio je CNBC ove nedjelje pozivajući se na prognoze dve velike institucije.

Izgledi S&P Globala zasnivaju se na prognozi da će nominalni rast bruto domaćeg proizvoda u proseku iznositi 6,3% do 2030. godine, dok Morgan Stanlei očekuje da će se indijski BDP više nego udvostručiti u odnosu na sadašnje nivoe do 2031. godine.

„Indija ima uslove za ekonomski procvat podstaknut ofšoringom, ulaganjem u proizvodnju, energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom zemlje“, napisali su analitičari Morgan Stanleia u izveštaju. „Ovi pokretači će učiniti [Indiju] trećom po veličini svjetskom ekonomijom i berzom prije kraja decenije.

Ova južnoazijska nacija je zabelježila rast od 6,3% u odnosu na isti period prošle godine u kvartalu od jula do septembra, dok je kvartal od aprila do juna obeležen snažnim rastom od 13,5% u odnosu na pre godinu dana. Ekspanziju je podstakla snažna domaća tražnja u uslužnom sektoru. Prijavljeni međugodišnji rast u tri meseca do juna 2021. iznosio je rekordnih 20,1%.

Prema analitičarima S&P-a, indijska ekonomija će nastaviti da raste, zahvaljujući politici trgovinske i finansijske liberalizacije, reformi tržišta rada, ulaganjima u infrastrukturu i ljudski kapital.

Eksperti su istakli želju vlade da postane središte stranih investitora i proizvodna moć, rekavši da je glavni alat za postizanje tog cilja Šema podsticaja vezana za proizvodnju (PLIS), čiji je cilj podsticanje proizvodnje i izvoza. Program je uveden 2020. godine i nudi podsticaje domaćim i stranim investitorima u vidu poreskih olakšica i odobrenja dozvola, između ostalih podsticaja.

„Veoma je verovatno da se vlada oslanja na PLIS kao na alat da indijsku ekonomiju učini više vođenom izvozom i više međusobno povezanim u globalnim lancima snabdevanja“, navodi se u izveštaju S&P.