Ministarstvo finansija: Ukrajina je dobila 18 milijardi dolara pomoći od međunarodnih partnera

Ministarstvo finansija: Ukrajina je dobila 18 milijardi dolara pomoći od međunarodnih partnera

„Od početka ruske invazije u punom obimu, ukrajinsko ministarstvo finansija aktivno radi na prikupljanju međunarodnih sredstava kako bi se prevazišle posledice rata. Ukupan iznos koncesionog finansiranja prikupljenog od 24. februara iznosi oko 18 milijardi dolara“, navodi se u izveštaju ministarstva finansija.

Kako navodi ministarstvo, ključni donatori su SAD, Kanada, Velika Britanija, Japan, Francuska i Italija.

Potrebe Ukrajine za finansiranjem uključuju ne samo direktnu budžetsku podršku, već i finansiranje rekonstrukcije hiljada oslobođenih naselja i obnove uništenih puteva, mostova, škola i komunalnih sistema.

U narednih 18-36 meseci, da bi se podmirile hitne potrebe Ukrajine, potrebno je prikupiti oko 105 milijardi dolara za pripreme za predstojeći zimski period, popravku kritičnog transporta, pružanje podrške za sledeću setvu, socijalne potrebe i deminiranje. .

„Trudimo se da obezbedimo sve prioritetne troškove privlačenjem uglavnom koncesionih finansiranja i grantova. Ovo poslednje su nam izuzetno važne da ne bismo povećali teret duga. Ukrajinska vlada se oslanja na podršku stranih donatora“, istakli su u Ministarstvu.

Podsećamo da pre kraja godine Ukrajina očekuje da dobije 12 milijardi dolara finansiranja, kako je zvanično najavljeno.

mk