Đukanović: Crna Gora nije učestovala u ruskom pokušaju državnog udara u Moldaviji

Đukanović: Crna Gora nije učestovala u ruskom pokušaju državnog udara u Moldaviji

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da nema nikakvih naznaka da su državni organi ili institucije Crne Gore na bilo koji način učestvovali u ruskom pokušaju državnog udara u Moldaviji.

On je kazao da reč može biti samo o pojedncima koji pristaju da budu zloupotrijebljeni ili deo nekih paravnojnih ili terorističkih organizacija koje se stavljaju u službu ruskih interesa za destabilizaciju susednih država.

„Ne vjerujem da nas to može posebno iznenaditi. Znamo da jedan deo građana Crne Gore, kao i drugih država regiona, nažalost demonstrira da podržava rusku agresiju. Nećemo se iznenaditi ako se neki takav pojedinac nađe u destrukciji i van Crne Gore i našeg regiona“, ocenio je Đukanović.

On se u okviru Minhenske bezbednosne konferencije sastao sa predsednicom Moldavije Majom Sandu, za šta je, kako je istakao ovaj povod bio dodatna inspiracija.

Oni koji znaju da je takvo iskustvo prošla i Crna Gora 2016. godine znaju da i ona ne može biti deo takvih destruktivnih planova namenjenih nezavisnosti suverenih država, podvukao je Đukanović.

Predsjednica Moldavije Maja Sandu objavila je 13. februara na konferenciji za novinare da Rusija planira da iskoristi strane sabotere da sruši rukovodstvo njene zemlje, zaustavi pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine.

Ona je navela da plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Belorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se „legitimna vlada promeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Rusija“.