SAD će nastaviti međunarodnu interakciju kako bi Ukrajini obezbedile protivvazdušnu odbranu

SAD će nastaviti međunarodnu interakciju kako bi Ukrajini obezbedile protivvazdušnu odbranu

Sjedinjene Američke Države mogu da potvrde da su bespilotne letelice koje Rusija koristi protiv Ukrajine iz Irana i nameravaju da nastave da rade sa saveznicima i partnerima na obezbeđivanju ukrajinskih oružanih snaga neophodnim sredstvima odbrane.

„Znamo da su ovi dronovi iz Irana“, rekao je brigadni general Pat Rajder, komentarišući da li SAD imaju dokaze koji bi opovrgli primedbe Irana i Rusije u vezi sa tim.

Rajder je takođe napomenuo da SAD nameravaju da intenziviraju međunarodnu saradnju na jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine.

„Sekretar [Lloid Austin] je nedavno razgovarao sa ukrajinskim ministrom odbrane, sa našim partnerima i našim saveznicima o tome šta je to što možemo da nastavimo da radimo da podržimo Ukrajinu u oblastima kao što je protivvazdušna odbrana. Nastavićemo da te razgovore vodimo ne samo na protivvazdušnu odbranu, ali koje su druge sposobnosti potrebne ukrajinskim snagama u danima koji su pred nama“, rekao je on.

Ranije u četvrtak, Bela kuća je optužila Iran za direktnu umešanost u ruski rat protiv Ukrajine, kao i za ubistvo civila i uništavanje civilne infrastrukture.