Boris Džonson planira svoj povratak na mesto premijera Velike Britanije

Boris Džonson planira svoj povratak na mesto premijera Velike Britanije

Bivši britanski premijer Boris Džonson navodno planira svoj povratak na vlast u Dauning strit 10, tražeći da zameni Liz Trus nakon što je dala ostavku samo 44 dana nakon što je postala njegova naslednica.

Nekoliko poslanika Konzervativne partije (Torijevaca) već predlaže da Džonson bude vraćen na mesto premijera, navodi se u izveštajima londonskog Tajmsa i drugih medija u četvrtak. Džonson, koji je na odmoru u Dominikanskoj Republici, razmišlja da li da završi svoje putovanje kako je planirano ili da se „vrati nazad i ponovo uđe u političku borbu“, navodi Tajms, pozivajući se na neidentifikovane izvore.

Truss, koja je ranije bila britanska britanska sekretarka spoljnih poslova u vladi koju je predvodio Džonson, podnela je ostavku u četvrtak nakon što su njene poreske i ekonomske inicijative uzburkale finansijska tržišta i izazvale pad britanske funte. Postala je premijerka sa najkraćim stažom u istoriji Velike Britanije, oborivši skoro dva veka star rekord koji je držao Džordž Kaning, koji je umro posle samo 119 dana na funkciji.

Torijevci planiraju da izaberu novog lidera do kraja sledeće nedelje, ubrzavajući proces koji je trajao dva meseca nakon Džonsonove ostavke u julu. Opoziciona Laburistička partija pozvala je na hitne opšte izbore. Poslednji opšti izbori u Britaniji održani su 2019, kada je Džonson došao na vlast. S obzirom na svoju većinu u Donjem domu, Konzervativna partija bi mogla da odloži sledeće opšte izbore do januara 2025.

Proces izbora novog lidera Konzervativne stranke mogao bi da bude završen do ponedeljka jer torijevci navodno planiraju da razmatraju samo kandidate koje predloži najmanje 100 članova parlamenta. To znači da će biti najviše tri kandidata. Ako samo jedna osoba dobije potreban broj nominacija do ponedeljka, ona ili ona će podrazumevano postati premijer.

Džonson je podneo ostavku pod pritiskom nakon niza skandala, uključujući i fijasko Partigejta, u kojem je njegova kancelarija održavala zabave podstaknute alkoholom u Dauning Stritu i Vajtholu tokom karantina u celoj zemlji 2020. i 2021. Međutim, čak i u vreme kada je pristao da odstupi Džonson je već razmišljao o drugoj kandidaturi za premijera, očekujući da će njegov naslednik biti „katastrofa“, objavio je Sandej tajms u julu.

Novi premijer će naslediti opadajuću ekonomiju, najveću stopu inflacije u Velikoj Britaniji u poslednjih 40 godina i gnev javnosti na Konzervativnu stranku. Trusov naslednik će takođe preuzeti kormilo usred energetske krize koja je pogoršana podrškom Ujedinjenog Kraljevstva Kijevu u sukobu između Rusije i Ukrajine.