Šolc je priznao da se još uvek konsultuje sa Merkelovom

Šolc je priznao da se još uvek konsultuje sa Merkelovom

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da, kao i do sada, nastavlja da redovno traži savjete od svoje prethodnice na funkciji Angele Merkel.

Kako prenosi Evropska istina, Šolc je ovo rekao u petak tokom diskusije koju je organizovala televizija RND.

„Prije svega, znamo se jako dugo i uvek smo dobro sarađivali, uprkos činjenici da smo u različitim partijama (Šolc iz Socijaldemokratske partije, Merkelova iz Hrišćansko-demokratske unije). nastavi ovako“, objasnio je kancelar.

Istovremeno je dodao da se konsultuje sa mnogim drugim ljudima „daleko van granica vladajućih partija” i da se „ne oseća sam”.

Angela Merkel je bila kancelarka Nemačke od 2005. do 2021. godine. Posle ostavke, nekoliko puta je komentarisala invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu u punom obimu.

Merkelova je ranije sugerisala da je njena ostavka na mesto šefa vlade možda uticala na Putinovu odluku da pokrene sveobuhvatnu rusku invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da „ne krivi sebe“ za odluku Rusije da uđe u rat.

Umesto toga, prema rečima nemačkog ministra pravde Marka Bušmana, politika Angele Merkel posle aneksije Krima je u velikoj meri dovela do rata u Ukrajini.