Evropski mirovni fond je iscrpljen za 85 odsto – EU će razgovarati o tome gde naći dodatni novac

Evropski mirovni fond je iscrpljen za 85 odsto – EU će razgovarati o tome gde naći dodatni novac

Budžet Evropskog mirovnog fonda, iz kojeg su posebno izdvajana sredstva za vojnu pomoć Ukrajini, utrošen je i planiran za 85-86 odsto, što će biti tema sastanka Savjeta EU za spoljne poslove 15. novembra. u Briselu.

Kako prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na „Interfaks-Ukrajina“, o tome je u petak, pod uslovom anonimnosti, rekao novinarima sagovornik iz EU.

„Visoki predstavnik (šef EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel) zabrinut je zbog finansijske situacije Fonda. On će se pozabaviti ovim pitanjem sledeće nedelje i podsetiti nas da sada moramo da obezbjedimo finansijsku stabilnost Evropskog mirovnog fonda na dugi rok“, rekao je predstavnik EU.

„Ne samo da treba da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, već takođe moramo da revidiramo druge obaveze, posebno u Africi i susednim zemljama. I moramo da pronađemo sredstva za dopunu paketa Evropskog fonda za mir“, dodao je on.

To pitanje neće biti detaljno razmatrano na sastanku Saveta EU sledećeg utorka, jer će za to biti potrebno još nekoliko nedelja.

„Ovo je kompleksno pitanje koje zahteva dubinske konsultacije, koje će početi nakon Saveta za spoljne poslove EU između ambasadora država članica u Političko-bezbednosnom komitetu, a zatim će se održati u Komitetu stalnih predstavnika. Nameravamo da se vratimo na ovo pitanje u decembru na sledećem Savetu na nivou ministara odbrane, a potencijalno se može razmatrati na decembarskom Evropskom savetu pre Božića“, pojasnio je sagovornik novinara.

Evropski mirovni fond je međuvladin fond koji su stvorile države članice EU za finansiranje mirovnih operacija. Ukrajina je od Fonda dobila ukupno 3,1 milijardu evra.