NASA: Raketa Mjeseca pretrpela je uragan, postavljena za prvi probni let

NASA: Raketa Mjeseca pretrpela je uragan, postavljena za prvi probni let

NASA-inoj raketi na Mesecu su potrebne samo manje popravke nakon što je izdržala uragan na podlozi i na putu je za svoj prvi probni let sledeće nedelje, rekao je visoki zvaničnik u petak.

„Trenutno nas ništa ne sprečava“ da pokušamo lansiranje u sredu, rekao je NASA-in Jim Free, pomoćnik administratora.

Vjetar nikada nije premašio granice projektovanja rakete dok je uragan Nikol prošao kroz svemirski centar Kenedi u četvrtak, navodi Free. Ali on je priznao da je tim za lansiranje unapred znao da će udariti uragan, verovatno bi držali raketu u zatvorenom prostoru. Raketa je premeštena na podlogu krajem prošle nedelje za svoju demo misiju vrednu 4,1 milijardu dolara.

Naleti su dostizali brzinu od 160 km/h na vrhu lansirnog tornja, ali ni izbliza niže kod rakete nisu bili tako jaki. Kompjuterski modeli ukazuju da ne bi trebalo biti problema sa snagom ili zamorom od oluje, čak i duboko unutar rakete, primetio je Fri.

NASA je imala za cilj rano lansiranje u ponedeljak, ali ga je odložila na dva dana zbog oluje.

Raketa od 322 stope (98 metara), poznata kao SLS za sistem za lansiranje u svemir, najmoćnija je ikada napravljena od strane NASA-e. Kapsula posade na vrhu rakete, sa tri testne lutke na brodu, pucaće na Mesec – prvi takav let u 50 godina kada su astronauti Apola poslednji put posetili Mesec.

NASA želi da testira sve sisteme pre nego što ukrca astronaute 2024. na putovanje oko Meseca.

Dva prethodna pokušaja lansiranja, krajem leta, bila su osujećena curenjem goriva. Uragan Ian je takođe naterao da se vrati u hangar krajem septembra.