Rusija nije neprijatelj Zapada – Putin

Rusija nije neprijatelj Zapada – Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je Rusija „nezavisna“ civilizacija koja sebe ne smatra neprijateljem Zapada. Umesto toga, on vidi „agresivnu“ i „neokolonijalnu“ liberalnu elitu koja je zadužena za Zapad kao neprijatelja.

„U sadašnjim uslovima teškog sukoba, neke stvari ću reći direktno“, rekao je Putin na sastanku Diskusionog kluba Valdaj. „Rusija, kao nezavisna, originalna civilizacija, sebe nikada nije smatrala i ne smatra neprijateljem Zapada.

Mržnja prema američkom, britanskom, francuskom ili nemačkom narodu „isti je oblik rasizma kao i rusofobija i antisemitizam“, dodao je on.

Putin je dalje opisao Zapad kao dva entiteta. S jedne strane, tradicionalni, prvenstveno hrišćanski Zapad, „na neki način nam je blizak“, rekao je on, napominjući da „u mnogim aspektima imamo zajedničke i drevne korene“.

„Ali postoji drugi Zapad – agresivan, kosmopolitski, neokolonijalni, koji deluje kao instrument neoliberalnih ideja. Upravo sa diktatom ovog Zapada Rusija se, naravno, nikada neće pomiriti“, nastavio je on.

Dok Putin nesumnjivo vidi sukob u Ukrajini kao egzistencijalnu borbu protiv Zapada – opisujući svoje snage kao bore protiv „čitave zapadne vojne mašine” i okrivljujući za izlazak iz koloseka mirovnih pregovora i sabotažu gasovoda Severni tok „Anglosaksonce, ” on je ranije povukao razliku između zapadnih elita i zapadnog društva.

Govoreći na ceremoniji nakon pristupanja četiri nekadašnja ukrajinska regiona Ruskoj Federaciji prošlog meseca, Putin je izjavio da „zapadne elite ciljaju na sva društva, uključujući i same građane zapadnih zemalja“.

Dok se Zapad širi prvenstveno da bi osigurao svoj „merkantilni interes“, rekao je on na sastanku u četvrtak, on takođe gura svoj kulturni izvoz u neprihvatljivi svet. „Ako zapadne elite veruju da mogu pokrenuti nove trendove kao što su desetine polova i gej parade, imaju pravo na to“, rekao je on. „Ali oni nemaju pravo da zahtevaju da drugi slede isti pravac.

Putin je takođe osudio „čisti satanizam“ zapadne liberalne kulture u svom govoru prošlog meseca, napominjući da „mnogi istomišljenici u Evropi i Sjedinjenim Državama“ osećaju isto.

Diskusioni klub Valdai je godišnji međunarodni događaj u Rusiji zamišljen kao platforma za lebdeće ideje o kojima zemlja domaćin smatra važnim da razgovara sa drugim globalnim igračima. Forum je nastao 2004.