Interpol kaže da metaverzum otvara novi svijet sajber kriminala

Interpol kaže da metaverzum otvara novi svijet sajber kriminala

Globalna policijska agencija Interpol saopštila je da se priprema za rizik da bi onlajn imerzivna okruženja – „metaverzum“ – mogla da stvore nove vrste sajber kriminala i da dopuste da se postojeći kriminal odvija u većim razmjerama.

Zemlje članice Interpola izrazile su zabrinutost oko toga kako se pripremiti za mogući metaverzalni zločin, rekao je za Rojters Madan Oberoi, izvršni direktor Interpola za tehnologiju i inovacije.

Neki od zločina mogu biti novi za ovaj medij, neki od postojećih zločina će biti omogućeni putem medija i podignuti na novi nivo“, rekao je on.

„Pecanje“ i prevare bi mogle da funkcionišu drugačije kada su u pitanju proširena i virtuelna stvarnost, rekao je Oberoi. Pitanja bezbednosti dece su takođe zabrinjavajuća, rekao je on.

Virtuelna stvarnost bi takođe mogla da olakša kriminal u fizičkom svetu, rekao je Oberoi.

„Ako teroristička grupa želi da napadne fizički prostor, ona može koristiti ovaj prostor za planiranje i simulaciju i pokretanje svojih vežbi pre napada“, rekao je on.

Ranije ovog meseca, agencija za sprovođenje zakona Evropske unije, Evropol, navela je u izveštaju da bi terorističke grupe u budućnosti mogle da koriste virtuelne svetove za propagandu, regrutovanje i obuku. Korisnici takođe mogu kreirati virtuelne svetove sa „ekstremističkim pravilima“, navodi se u izveštaju.

Ako metaverzalna okruženja beleže interakcije korisnika na blokčejnu, „ovo bi moglo da omogući praćenje svega što neko radi na osnovu jedne interakcije sa njima – pružajući vredne informacije za uhode ili iznuđivače“, rekao je Europol.

Metaverz je postao tehnološka popularna reč 2021. godine, a kompanije i investitori se klade da će okruženja virtuelnog sveta rasti u popularnosti i označiti novu fazu u razvoju interneta. Facebook je objavio da menja ime u Meta u oktobru 2021. kako bi označio svoj pomak ka ovoj ideji.

Ali do sada, ova vizija pokazuje malo znakova materijalizacije. Vrednost akcija Mete je pala u četvrtak pošto su investitori izrazili skepticizam u pogledu potrošnje na metaverzalne opklade. Prodaja imovine zasnovane na blokčejnu koja predstavlja virtuelnu zemlju i drugu digitalnu imovinu takođe je naglo opala nakon perioda frenetičnog rasta prošle godine.