NASA-in InSight lender otkriva detalje o najudaljenijem sloju Marsa

NASA-in InSight lender otkriva detalje o najudaljenijem sloju Marsa

NASA-in robotski lender InSight, u sumrak svoje službe nakon skoro četiri godine na Marsu, otkriva nove detalje o najbližem planetarnom susedu Zemlje na osnovu podataka iz dva velika udara meteorita koji bacaju svetlo na koru Marsa.

Istraživači su u četvrtak rekli da je stacionarni lender prvi put otkrio seizmičke talase koji putuju duž površine Marsa, za razliku od dublje u telu planete, uzrokovane dvema svemirskim stenama koje su udarile na Mars u septembru i decembru prošle godine. Odjek ovih talasa duž površine dao je tragove o kori, najudaljenijem sloju planete, na širokom geografskom prostoru na sjevernoj hemisferi.

Ovo su bili najveći uticaji koje je otkrio InSight otkako je stigao na Mars u novembru 2018. Njegova naučna misija – prvobitno planirana da traje dve godine, ali je kasnije produžena za još dve do ovog decembra – očekuje se da se privede kraju jer su njeni solarni paneli sada prekriven nagomilanom prašinom, lišavajući InSight-a moć.

Seizmički talasi generisani potresima i površinskim udarima variraju u brzini i obliku kada putuju kroz različite materijale unutar planete. Podaci prikupljeni seizmometarskim instrumentom InSight-a pomogli su naučnicima da dešifruju unutrašnju strukturu Marsa, uključujući veličinu njegovog tečnog metalnog jezgra, prirodu njegovog omotača i debljinu njegove kore.

InSight je takođe utvrdio da je Mars seizmički aktivan detektujući više od 1.000 potresa, od kojih je najveći bio u maju ove godine sa magnitudom od 5,0 – srednje veličine u poređenju sa zemljotresima na Zemlji.

„InSight je bio uspešan iznad mojih očekivanja“, rekao je planetarni geofizičar Bruce Banerdt iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon, glavni istraživač misije InSight i koautor novog istraživanja objavljenog u časopisu Science. „Verovatno smo u završnoj fazi misije.

InSight sa tri noge – skraćenica za Istraživanje enterijera korišćenjem seizmičkih istraživanja, geodezije i toplotnog transporta – nalazi se u ogromnoj i relativno ravnoj ravnici zvanoj Elisium Planitia, severno od Marsovog ekvatora.

Do sada je InSight dobijao podatke o strukturi marsove kore – koja se uglavnom sastoji od sitnozrnate vulkanske bazaltne stene – samo u oblasti ispod svog stvarnog mesta sletanja.

Raniji nalazi su pokazali da je kora na mestu sletanja bila sastavljena od relativno mekog materijala, manje guste stene. To nije bio slučaj za druge regione obuhvaćene novim podacima, gde je kora izgleda gušća.

Postoje dve osnovne vrste seizmičkih talasa. Površinski talasi putuju duž površine planete kao talasi na vodi. Telesni talasi prolaze kroz unutrašnje slojeve planete.

„Kao posledica naše analize površinskih talasa, sada razumemo da kora Marsa severno od ekvatorijalne dihotomije – upadljiva karakteristika koja se vidi iz topografskih varijacija na Marsu koja deli južne visoravni i severne nizije – ima relativno ujednačenu strukturu, “ rekao je seizmolog Doieon Kim sa Instituta za geofiziku na ETH Cirihu, glavni autor istraživanja.

Podaci su posmatrani na dubinama između 3 i 19 milja (5-30 km) ispod površine.

Zemljina kora je podeljena na ogromne ploče koje se neumoljivo kreću preko stenovitog unutrašnjeg sloja zvanog plašt u procesu poznatom kao tektonika ploča. Kora na određenim mestima ispod Zemljinih okeana se stalno reciklira. Marsu nedostaje tektonika ploča.

„Marsova kora je drevna i verovatno je slična Zemljinoj kori u njenoj prvoj fazi“, rekao je Kim.

Udar u decembru 2021. koji je otkrio InSight ostavio je krater prečnika oko 490 stopa (150 metara). Krater iz septembra 2021. bio je širok oko 425 stopa (130 metara).

„Dva veoma velika udara meteorita desila su se u roku od 90 dana“, rekao je planetarni naučnik i koautor studije Simon Staehler iz ETH Cirihove grupe za seizmologiju i geodinamiku. „Ovo je značajno u smislu perspektive opasnosti za potencijalna buduća istraživanja planete i moramo da razumemo da li je ovo bilo jednokratno ili se češće dešava na Marsu.