Švedska otkriva komplikacije u pregovorima o NATO-u

Švedska otkriva komplikacije u pregovorima o NATO-u

Pregovori sa Turskom o pristupanju Švedske NATO-u postali su teži, izjavila je u subotu švedska ministarka spoljnih poslova An Linde. To je zbog fotografija koje su se pojavile u julu na kojima se vidi nekoliko levičarskih švedskih parlamentaraca kako poziraju sa zastavama kurdske organizacije koju Ankara smatra terorističkom.

U junu, nakon niza intenzivnih pregovora, Turska je pristala da formalno podrži pristupanje Stokholma i Helsinkija vojnom bloku koji predvode SAD, pod uslovom da se obračunaju sa grupama koje je Ankara označila kao terorističke organizacije. Među njima su aktivisti Kurdistanske radničke partije (PKK) koji su tražili azil u dve nordijske države i sledbenici prognanog sveštenika Fetulaha Gulena. Razmišljanje o tome kako implementirati sporazum, koji je potpisan tokom samita NATO-a u Madridu, još traju.

Govoreći za list Aftonbladet, Linde je ukazao da su razgovori o tom pitanju postali komplikovaniji nakon što su švedski poslanici iz Levice snimljeni kako mašu zastavama PKK u julu na festivalu Almedalen Veek, godišnjem političkom forumu koji se održava na ostrvu Gotland. .

Prema ministrovim rečima, Turska stalno pokreće ovo pitanje, koje je takođe dobilo veliku pažnju u turskim medijima. Linde je rekao da Švedska insistira da „principi slobode govora, izražavanja” dozvoljavaju takvu demonstraciju, dodajući, međutim, da švedska vlada smatra takvo ponašanje „prilično neprikladnim”.

Njeni komentari dolaze nakon što su Švedska, Finska i Turska u petak održale razgovore o primeni trilateralnog sporazuma prema kojem Ankara odustaje od prigovora na kandidature dve zemlje za NATO.

Sporazum se bavi zabrinutošću Turske u vezi sa embargom na oružje Ankari i aktivnostima kurdskih militanata unutar granica dve zemlje. Stokholm i Helsinki su takođe signalizirali da su spremni da izruče desetine kurdskih boraca koji žive na njihovom tlu, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je Švedska „obećala“ da će deportovati „73 terorista“.

Ranije ovog meseca, švedsko ministarstvo pravde saopštilo je da će izručiti turskog državljanina traženog zbog prevare njegovoj matičnoj zemlji u prvom takvom slučaju otkako je Stokholm pristao na zahteve Ankare za deportaciju.